ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες πληροφορίες για τη δικογραφία Novartis

Οι πρώτες πληροφορίες για τη δικογραφία Novartis
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων αποτελούν το ουσιώδες κομμάτι της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από εκπροσώπους κομμάτων που ανέγνωσαν τον φάκελο.

Οι εν λόγω μάρτυρες ισχυρίζονται ότι δεν έχουν δώσει οι ίδιοι χρήματα στους 10 πολιτικούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αλλά βάζουν στο «κάδρο» ένα στέλεχος της Novartis.

Περιγράφουν, όμως, τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι δωροδοκίες, κάνοντας λόγο για «μαύρα χρήματα σε βαλίτσες».

Οι καταθέσεις αυτές αρχίζουν να δίδονται από τις 8 Νοεμβρίου του 2017 και συνεχίζονται μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2018.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι μάρτυρες, τα πολιτικά πρόσωπα φέρονται να έλαβαν από 200.000 ευρώ έως και ένα εκατομμύριο από την εταιρία ενώ στη δικογραφία εμφανίζονται και ορισμένοι δημοσιογράφοι.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι μίζες που διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα αγγίζουν το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους βασικούς και προστατευόμενους μάρτυρες, τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.

Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις, συνολικά στην υπόθεση των μιζών εμπλέκονται 30 άτομα, τα οποία εκτός των πολιτικών προσώπων είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν επώνυμα δεν γνώριζαν κάτι για την υπόθεση.

Στη Βουλή η δικογραφία

Η διαβίβαση της δικογραφίας ανακοινώθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της περιόδου 16/5-20/6/2012 Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέμτζο, Μάριο Σαλμνά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Επίσης, κατατέθηκαν αναφορές των βουλευτών της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου με τις οποίες καταγγέλλεται μη τιμολόγηση φαρμάκων και αύξηση τιμών για το έτος 2015 που αφορά στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο φάκελος της δικογραφίας είναι διαθέσιμος προς ανάγνωση σε γραφείο στον πρώτο όροφο του Κοινοβουλίου.

Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από την υπόθεση Novartis υπολογίζεται ότι φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Πολιτική «θύελλα»

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι αναταράξεις που προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση.

Από την πρώτη στιγμή, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι έσπευσαν να διαψεύσουν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, με τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει, μάλιστα, ότι την Τετάρτη θα καταθέσει μήνυση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Με μηνύσεις απείλησε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, καθώς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα παρά μόνο αφού λάβουμε αναλυτική γνώση της δικογραφίας και το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι με τη δέουσα σοβαρότητα θα διαχειριστούμε το συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

«Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη», λένε για τη Νέα Δημοκρατία κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως «τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσοχατζόπουλος».

Μετά από μια πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας, κύκλοι της ΝΔ προχώρησαν σε έξι παρατηρήσεις, υπό τον χαρακτήρα των ερωτήσεων.

«Το σκάνδαλο Novartis από ηθικής και οικονομικής πλευράς θα συγκλονίσει την Ελλάδα και είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο της Siemens», δήλωσε ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι’ αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επισήμανε πως έλαβε μερική ενημέρωση αναφορικά με το περιεχόμενο της δικογραφίας και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους». Εξάλλου, ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο της δικογραφίας διώκεται ο πρόεδρος της Novartis, ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε: «Ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, αλλά από όσο ξέρω, τού έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα». Τέλος, ο ίδιος προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις «να μη μιλούν, γιατί εκτίθενται».

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της υγείας τόνισε ο κ. Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI. Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη, ανέφερε ο υπουργός.

Σαμαράς: Η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χτες, καταλήγοντας: «Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη».

Α. Γεωργιάδης: Αν ο Παπαγγελόπουλος έχει λάβει άτυπη ενημέρωση, θα τον πάω φυλακή για κακούργημα

Για σκευωρία σε βάρος του έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη μεγάλη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται.Έκανε μάλιστα γνωστή την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, κατηγορώντας τους πως σε περίπτωση που ο υπουργός έχει ήδη ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και άρα έτσι γνωρίζει από πριν τα ονόματα που περιέχονται σε αυτήν, τότε, οι δυο τους έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και πρέπει να απολογηθούν για αυτό.

Στουρνάρας: Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται με την Novartis

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτεαπόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της»

Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012»

Αβραμόπουλος: Η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. […] Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα…Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Βενιζέλος: Δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση

Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού.

Την Τρίτη, ο κ. Βενιζέλος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου» στην υπόθεση Novartis και ζητώντας από τον Νίκο Βούτση και τη Διάσκεψη των Προέδρων να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα το σύνολο του φακέλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η ανακοίνωση της Novartis

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ