ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Νοvartis: Αντίγραφα αρχίζουν να παίρνουν οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία

Υπόθεση Νοvartis: Αντίγραφα αρχίζουν να παίρνουν οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αντίγραφα της δικογραφίας Novartis αρχίζουν να μοιράζονται από τη Βουλή στους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση, κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ογκώδης φάκελος της δικογραφίας έχει ήδη φτάσει στα χέρια των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η απόρρητη δικογραφία για το σκάνδαλο της Νovartis παραμένει στην αίθουσα 131 της Βουλής, όπου μπορούν να τη διαβάσουν οι βουλευτές. Δεν επιτρέπεται, όμως, να τραβήξουν φωτογραφίες ή να πάρουν κάποιο αντίγραφο.

«Μάχη» Πολάκη-Γεωργιάδη για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Η υπόθεση της Novartis μονοπωλεί το πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες δύο μέρες. Οι αντεγκλήσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης ήταν έντονες από την πρώτη στιγμή , ενώ δεν έλειψαν ούτε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, όπου εξετάστηκε το ζήτημα.

Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης έδωσε περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα των υπό προστασία μαρτύρων που έχουν καταθέσει για την υπόθεση, με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, να του δίνει μία «σκληρή» απάντηση.

Ο κ. Πολάκης προχώρησε στην αποκάλυψη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες από τους οποίους «χτίστηκε» το κατηγορητήριο για την υπόθεση ήταν στελέχη της εταιρείας. «Οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη. Στελέχη της εταιρείας είναι οι μάρτυρες, που αρχίσαν να ''κελαηδούν'' και να ''δίνουν''» αποκάλυψε ο ίδιος.

Μάλιστα, ανέφερε ότι πρόκειται για στελέχη, τα οποία έπιασαν να έχουν μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται και τώρα, μετά από πιέσεις που δέχθηκαν, όπως χαρακτηριστικά είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «άρχισαν να κελαηδούν».

Σκληρή απάντηση από τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τις αποκαλύψεις του κ. Πολάκη, εξαπέλυσε ακόμη μία επίθεση εναντίον του, μετά τις χθεσινές του καταγγελίες πως η υπόθεση έχει «χτιστεί» από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

«Το ότι ο Πολάκης γνωρίζει ποιοι είναι οι ''προστατευόμενοι'' μάρτυρες αλλάζει τα πάντα. Δεν μπορούν πλέον να είναι ανώνυμοι, αφού τους γνωρίζει η κυβέρνηση. Δεύτερον έχουν συμφέρον να καταγγείλουν, άρα δεν είναι νόμιμη η μαρτυρία τους. Τους έκαψε ο Παύλος» έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αυτοί είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιεχόμενο της δικογραφίας υπάρχουν αλλοιωμένα τα στοιχεία ταυτότητας των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Tα «ψευδώνυμα» που χρησιμοποιούνται για τους δύο εξ αυτών είναι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι καταθέσεις τους άρχισαν να δίνονται τον περασμένο Νοέμβριο, με την τελευταία να δίνεται την ημέρα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμπλέκουν με «μίζες» δεκάδων εκατομμυρίων δύο πρώην πρωθυπουργούς, οκτώ πρώην υπουργούς και πλήθος άλλων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.

Σημειώνεται ότι για το περιεχόμενο της δικογραφίας ενημερώθηκαν τόσο τα πρόσωπα τα ονόματα των οποίων αναφέρονται όσο και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Μίζες 50 εκατ. ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα

Αστρονομικές μίζες που φθάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό των εισαγγελικών αρχών που έφθασε στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.

Συνολικά, οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και, σύμφωνα με τους βασικούς και προστατευόμενους μάρτυρες, τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις, συνολικά στην υπόθεση των μιζών εμπλέκονται 30 άτομα, τα οποία εκτός των πολιτικών προσώπων είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Η υπόθεση στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξελίξεις της υπόθεσης βρέθηκαν σήμερα και στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής.

Κατά τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, η συζήτηση ήταν προκαταρκτική και διευκρινίστηκαν κάποια θέματα που αφορούν νομικά ζητήματα της δικογραφίας.

«Η μελέτη της δικογραφίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις» ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί και πάλι επί τάπητος, σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Πικραμμένος: Πολιτικοί λόγοι με εμπλέκουν στην υπόθεση Novartis

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας από τους δύο εμπλεκόμενους πρωθυπουργούς, σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή επεσήμανε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί να με χτυπήσουν, ίσως γιατί υπήρξα και είμαι φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, είχα υπηρετήσει στον πρόεδρο παλαιότερα, ίσως ενοχλεί η παρουσία μου... Διά της ατόπου απαγωγής καταλήγω στην πολιτική διάσταση του θέματος, γιατί τι άλλο μπορεί να είναι;».

«Δεν θα κάτσω με σταυρωμένα χέρια, προφανώς», είπε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 και έκανε γνωστό πως εντός της ημέρας θα ζητήσει μέσω του δικηγόρου του τη δικογραφία.

«Δεν είχε ακουστεί τα πέντε χρόνια που έχουν περάσει από τότε που ήμουν πρωθυπουργός, ποτέ, τίποτα, από κανέναν και τώρα ξαφνικά; Εγώ βλέπω έναν εφιάλτη αυτή τη στιγμή, θα μιλήσω με το δικηγόρο μου είναι σοβαρό το θέμα και θα προβώ σε ενέργειες, δεν ξέρω αν θα κάνω μηνύσεις, θα το αποφασίσω αφού δω ακριβώς περί τίνος πρόκειται», σημείωσε ο κ. Πικραμμένος και χαρακτήρισε αστεία την εμπλοκή του στην υπόθεση.

«Ποτέ μου δεν γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους, μου ήρθε ουρανοκατέβατο, είναι κλαυσίγελος, γελοιότητες, αθλιότητες», πρόσθεσε. «Λένε ότι μου έχουν δώσει 100.000 ευρώ, τώρα πού, πώς, γιατί, πότε, ποιος...», διερωτήθηκε και εξήγησε ότι εξ' όσων έχει πληροφορηθεί, «ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες καταθέτει ότι είδε πάνω στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της Novartis τα χρήματα, και ρώτησε "αυτά για πού είναι" και του είπε ότι είναι για τον Πικραμμένο».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ