ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για τρεις πολιτικούς

Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για τρεις πολιτικούς

Πάνω από μια φορά ο καθένας είχαν καταθέσει οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι εμπλέκουν στην υπόθεση Νovartis οκτώ υπουργούς, δύο πρωθυπουργούς αλλά και μη εκλεγμένα πρόσωπα.

Πρόκειται για τους «Μάξιμο Σαράφη», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννη Αναστασίου».

Τι έχει καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης»

Ο Μάξιμος Σαράφης σε μια κατάθεση, μιλάει για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τα εμβόλια της γρίπης, τον μοριακό έλεγχο του αίματος αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Στη συνέχεια, όμως, σε κατάθεση στις 15-1-2018 αναφέρεται και στο όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, ισχυριζόμενος ότι ο τότε υπουργός και ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής είχαν «απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους emails».

«Από τη στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους emails αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό» λέει ο μάρτυρας, που παράλληλα αναφέρει ότι «είχαν τακτική επαφή και δια ζώσης».

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για την τιμολόγηση δύο φαρμάκων (GILENYA και TASIGNA 150). «Γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. Πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής. Στις 21.07.2011 και ώρα 20:52 εστάλη μήνυμα προς τον τότε πρόεδρο της Novartis Ελλάς Arnout Ploos van Amstel και τον τότε Οικονομικό Διευθυντή της Novartis Ελλάς Miguel Freire με τίτλο ‘please take into account’ (παρακαλώ λάβετε υπόψη). Πιθανολογώ, δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρονταν τα εξής: Ο αντιπρόεδρος ζητούσε να λάβει έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματός του, ύψους 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ σε δύο συγκεκριμένα κέντρα κόστους του τμήματος) για τον προϋπολογισμό του έτους 2012» λέει ο ίδιος, που ισχυρίζεται επίσης ότι ο Φρουζής αναφέρει ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους «σχετικούς τομεάρχες υγείας, διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας».

Όπως φαίνεται από την κατάθεση, ο Arnout Ploos van Amstel απάντησε θετικά. «Με βάση το κέρδος που είχε η Novartis από την πρόωρη κυκλοφορία των ανωτέρω φαρμάκων στην Ελλάδα, με βάση το γεγονός ότι η μητρική Novartis είχε τεράστιο όφελος εκ του ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα καθίστατο χώρα αναφοράς των ανωτέρω προϊόντων για 29 άλλες χώρες, ανεβάζοντας έτσι την τιμή που θα έπαιρναν εκεί τα ίδια προϊόντα, με βάση το γεγονός ότι πρόκειται για υπουργό, θεωρώ ότι το ύψος του δώρου που έλαβε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λοβέρδος δεν μπορεί να ήταν κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά» λέει ο μάρτυρας.

Ο «Mάξιμος Σαράφης» υποστηρίζει, ακόμη, ότι υπό της υπουργίας του Λοβέρδου η Novartis Ελλάς «δωροδόκησε κατ’ επανάληψη και εν γνώσει του το σύμβουλό του Νικόλαο Μανιά, ο οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που είχε ο ίδιος δημιουργήσει, με χρηματοδότηση της Novartis Ελλάς».

Κάνει δε λόγο και για δωροδοκία του τότε υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου για να μην εγκριθεί η χρήση ανταγωνιστικού σκευάσματος. «Η Novartis Ελλάς, προκειμένου να μην προχωρήσει αυτό δωροδόκησε τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο με το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου».

Αικατερίνη Κελέση

Τα ονόματα των Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εμφανίζονται στην κατάθεση της μάρτυρος Αικατερίνης Κελέση, στις 28-1-2018.

Σε άλλη κατάθεσή της, αναφέρεται και πάλι στον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τη σύζυγό του Λίνα Νικολοπούλου.

«Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι) σε τρεις περιπτώσεις τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του κ. Γεωργιάδη και η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Α. Γεωργιάδη και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα περίπου» είπε η Αικατερίνη Κελέση , και συμπληρώνει: «Άλλο πρόσωπο για το οποίο γνωρίζω με βεβαιότητα ότι έχει χρηματιστεί κατ’ επανάληψη με δεσμίδες χρημάτων εντός κίτρινων φακέλων με μαύρες τσάντες, την περίοδο από το έτος 2010 έως το έτος 2013 ήταν ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τέως διοικητής του ΙΚΑ».

Η ίδια μάρτυρας ισχυρίζεται ότι ο κ. Σπυρόπουλος έλαβε τουλάχιστον 600.000 ευρώ από τη Novartis. «Ο χρηματισμός του γινόταν στο γραφείο του στο ΙΚΑ από τον ίδιο τον Φρουζή, πάντοτε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis. Τουλάχιστον μια φορά, τα χρήματα δεν δόθηκαν στα χέρια του αλλά σε υπάλληλο της γραμματείας του, μέσα σε κίτρινο φάκελο, καθόσον ο ίδιος βρισκόταν σε σύσκεψη και δεν μπορούσε να διακόψει. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου, ο οποίος περιείχε περίπου 30.000 ευρώ» είπε η ίδια, σε κατάθεση στις 4-2-2018.

Σε έγγραφο που συντάχθηκε στις 5-2-2018, η ίδια μάρτυρας αναφέρεται και στην εταιρία MINDWORK, συμφερόντων της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Ιωάννη Στουρνάρα. «Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο τελευταίος έγινε υπουργός Οικονομικών, το έτος 2012. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή 2012-2014, η MINDWORK συνέχισε να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στο χώρο της υγείας, τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες και ιδίως η Novartis» είπε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι το ύψος των αμοιβών που λάμβανε η εταιρία MINDWORK ήταν «δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Ιωάννη Στουρνάρα, ένεκα απόρρητων πληροφοριών αλλά και προκειμένου να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών […]» κατέθεσε η μάρτυρας, και συνέχισε: «Σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, πριν συναντηθεί ο Φρουζής με το Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα, γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω ΜINDWORK».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ