ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα - Μοσκοβισί: Είμαι αισιόδοξος

Τσίπρας: Το καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα - Μοσκοβισί: Είμαι αισιόδοξος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 «Πιστεύω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά διότι το πρόσεχες καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισίκατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στη συνομιλία τους μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως: «Σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, διότι οι συναλλαγές πάνε πάλι πολύ καλά. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά στη ζήτηση από τους επενδυτές. Είμαστε σε καλή τροχία».

«Μετά από 8 έτη νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη μέρα. Τούτο, με πιο θετικό και αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Με τη σειρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε: «Έρχομαι εδώ όντας αισιόδοξος, βλέπω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, έχω δει τους αριθμούς ανάπτυξης 1,6 και 1,5 τα επόμενα έτη, βλέπω ότι η ανεργία μειώνεται, βλέπω ότι η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί, παρά τις αμφιβολίες και τις αναταράξεις στις αγορές. Και αυτό είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Και για το μέλλον πρέπει να πω πως αυτό είναι στα χέρια της Ελλάδας.

Για μένα είναι σαφές, όταν είσαι στο πρόγραμμα, είσαι στο πρόγραμμα, όταν είσαι εκτός, είσαι εκτός. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, ναι, αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

«Έρχομαι εδώ με μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας», επανέλαβε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το πώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για το πώς ορίζεται η μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μια χώρα που ανακάμπτει με πλήρη κυριαρχία και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κανενός είδους άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος. Υπογράμμισε πολλές φορές πως η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, «δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες», παραπέμποντας στα παραδείγματα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Κύπρου.

Σημείωσε ότι «η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα», για να τονίσει ότι «μπορούμε να εργαστούμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση». Πρόσθεσε πως αν αυτά γίνουν στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος. «Αυτό θα είναι μια ιστορική στιγμή, 8 χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα», τόνισε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ