ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικρατέστερο σενάριο για την Novartis η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής

Επικρατέστερο σενάριο για την Novartis η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δίχως αποφάσεις ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ το δεύτερο κατά σειρά Πολιτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είναι σαφές πως η νομική αλλά και η πολιτική διαχείριση αυτής της υπόθεσης δεν είναι εύκολη αφού αφορά το μισό πολιτικό σύστημα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εξετάζουν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα.

Ο Σπύρος Λάππας, νομικός και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής η οποία έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα. Κατά τον ίδιο, στην υπόθεση υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες των καταγγελλόμενων προσώπων. Δύο από τα αδικήματα που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους, απιστία και δωροδοκία, έχουν παραγραφεί. Ωστόσο, το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) είναι διαρκές και δεν παραγράφεται ποτέ. Συνεπώς, η προκαταρκτική επιτροπή, έχοντας ενδείξεις θα μπορούσε να παραπέμψει την υπόθεση εκ νέου στη Δικαιοσύνη, ακολουθώντας ως «μπούσουλα» την υπόθεση Παπαντωνίου.

Ένα άλλο σενάριο θέλει την ένταξη της υπόθεσης Novartis στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία που συνεχίζει τις εργασίες της. Το τρίτο σενάριο αφορά την επιστροφή της δικογραφίας στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΟ με τον πρωθυπουργό που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ