ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Τζανακόπουλος: Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Δεν μας ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από το να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή και έκανε γνωστό πως ο πρωθυπουργός θα προτείνει προανακριτική για όλα τα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία.

«Η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας λόγο για διεθνές σκάνδαλο «καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά & πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος, τόνισε ο κ Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «περιμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. Να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της. Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Αυτό πρώτος από όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές».

Αναφερόμενος στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως αυτό ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τον ελληνικό νόμο έτσι όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου και τόνισε πως «η προσπάθεια το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθεστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση αλλά την ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη και τη Διεθνή Νομιμότητα ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έκδοση 7ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ, σταθερού επιτοκίου από την Ελληνική Δημοκρατία, σημειώνοντας πως η απόδοσή του ανήλθε στο 3,5% ενώ οι προσφορές ήταν υπερδιπλάσιες από το στόχο που είχε εξαρχής τεθεί από την ελληνική πλευρά.

Από τη συγκεκριμένη έκδοση, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο προκύπτουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη θέση & τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:

  1. Αντλείται νέο χρήμα το οποίο θα προστεθεί στο απόθεμα ρευστότητας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.
  2. Καθίσταται σαφής η επιστροφή στην κανονικότητα. Όχι μόνο η χώρα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές αλλά είναι πλέον σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στις διεθνείς αγορές.
  3. Επιβεβαιώνεται ότι μετά και την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστους δανεισμού της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε ως εξαιρετικά θετικό σημάδι την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα βαδίζει με ομαλό & ασφαλή τρόπο προς το τέλος των μνημονίων & ότι είναι εκτός πραγματικότητας τα σενάρια περί νέου προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ