ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Νovartis: Σαλμάς διαψεύδει Κούλογλου για τα περί προστατευόμενου μάρτυρα

Υπόθεση Νovartis: Σαλμάς διαψεύδει Κούλογλου για τα περί προστατευόμενου μάρτυρα
EUROKINISSI

Σε αντιπαράθεση στον «αέρα» τηλεοπτικού καναλιού προχώρησαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς, με αφορμή την υπόθεση Novartis

Ο κ. Κούλογλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι ο κ. Σαλμάς είναι ο πρώην υπουργός που, «γνωρίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία εναντίον του, ζήτησε να υπαχθεί ως προστατευόμενος μάρτυρας» αλλά το FBI το αρνήθηκε.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, με παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων, διέψευσε τον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε ζητήσει να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας στο FBI και ανέφερε ότι έχει δώσει κατάθεση σε τρεις δικηγόρους αμερικανικής νομικής εταιρείας, που ήρθαν στην Ελλάδα, τους οποίους ενημέρωσε και για τα πορίσματα σχετικά με την υπόθεση Novartis που είχε ο ίδιος συντάξει.

Όπως εξήγησε του ζητήθηκε να πάει στις ΗΠΑ να καταθέσει ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης» και όχι «ως προστατευόμενος μάρτυρας» αλλά αρνήθηκε.

Προτίμησε - όπως τόνισε - να ενημερώσει πριν από όλους την πατρίδα του.

Ο κ. Σαλμάς είπε ότι προσεγγίστηκε από τους Αμερικανούς δικηγόρους μετά την κατάθεση στο FBI του πρώτου από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που (έχουν καταθέσει στο FBI ) και εκπροσωπεί ο δικηγόρος Π. Σαράκης.

Ο κ. Κούλογλου στην τηλεοπτική συνομιλία με τον κ. Σαλμά επέμεινε στην ακρίβεια της πληροφορίας του προσθέτοντας ότι ο κ. Σαλμάς είχε ζητήσει να καταθέσει μέσω των δικηγόρων του κάτι που διέψευσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Αποφάσισα να μην πάω στις ΗΠΑ να καταθέσω, αλλά να ενημερώσω την χώρα μου»

Λίγη ώρα αργότερα, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Σαλμάς δήλωσε ότι αναφορικά με την υπόθεση Novartis αποτελεί λύση του προβλήματος και «όχι το πρόβλημα».

Όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον και ελληνικό δικηγορικόγραφείο του είχαν ζητήσει να εισφέρει στοιχεία στην υπόθεση.

«Το Ελληνικό γραφείο όταν πρωτοήρθε σε επαφή μαζί μου μού εξήγησε ότι μάρτυρας εθελοντής σε συζητήσεις με το αμερικανικό γραφείο και παρουσία του, τεκμηρίωσε ότι η εταιρεία Novartis με πολεμούσε με αθέμιτες πρακτικές, μου ανέφερε πειστικά στοιχεία που θυμήθηκα τι τραβούσα από τον πόλεμο που δεχόμουν κατά την θητεία μου. Με ρώτησε εάν έχω στοιχεία που αφορούν στην Novartis και εάν ήθελα να συνεισφέρω στην έρευνα. Του είπα ότι έχω στην διάθεσή μου πορίσματα από ελεγκτικά όργανα, τα οποία θα εισέφερα στην έρευνα και αφορούν στην Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα. Συναντήθηκα μία και μοναδική φορά με δικηγόρους από το αμερικανικό γραφείο στο δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και εισέφερα τα πορίσματα».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι του ζητήθηκε από το δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα να καταθέσει και στις Αμερικανικές αρχές, «όχι όμως ως πληροφοριοδότης διότι για όσους γνωρίζουν σε καθεστώς προστασίας μπαίνουν οι συμμετέχοντες στο αδίκημα, αλλά ως απλός μάρτυρας».

«Αποφάσισα να μην πάω στις ΗΠΑ να καταθέσω, αλλά να ενημερώσω την χώρα μου. Αν χρειαστεί μπορώ να αποδείξω ότι αν ήθελα να καταθέσω στις ΗΠΑ θα μπορούσα να είχα πάει. Τέλος ας το καταλάβουν όλοι ότι στην υπόθεση Novartis είμαι στη λύση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα. Τελεία και Παύλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ