ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ για το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό στο Αιγαίο

Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ για το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό στο Αιγαίο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας για το περιστατικό με τον εμβολισμό πλοίου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων προχώρησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κλήθηκε στο ΥΠΕΞ, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

«Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και συνεχίζει:

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Φωτογραφία από το σκάφος του Λιμενικού που εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό

Προειδοποιήσεις από την Ε.Ε.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Κομισιόν απηύθυνε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, προειδοποιώντας τη χώρα ότι πρέπει να σέβεται τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Όπως έγινε γνωστό, η Φεντερίκα Μογκερίνι συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου του Κουβέιτ για το Ιράκ, για τις εντάσεις των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε ότι η Τουρκία «πρέπει να απέχει από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Αυτό, είπε ο Μ. Σχοινάς, είναι αναγκαίο, ειδικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των τριών ηγετών της ΕΕ -Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Αντόνιο Ταγιάνι- με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Επεσήμανε, ακόμη «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες δηλώσεις και χτες, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Το περιστατικό στο Αιγαίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση» και «απαράδεκτες απειλές του Ερντογάν».

«Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος, που παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των Τούρκων και διαμηνύοντας πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».

«Οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου» τονίζει με τη σειρά του το Ποτάμι, που τονίζει επίσης ότι η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και προκλητικές τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

«Είτε του αρέσει, είτε όχι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ καλώντας την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας. «Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα ελληνοτουρκικά» υποστηρίζει η ίδια ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ