ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη φέρεται να προορίζει το Μαξίμου για τη θέση της Κατερίνας Σαββαΐδου

Τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη φέρεται να προορίζει το Μαξίμου για τη θέση της Κατερίνας Σαββαΐδου
Συμέλα Παντζαρτζή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προθεσμία για τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ώστε να προετοιμάσει τις εξηγήσεις της, έλαβε από τους εισαγγελείς, Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου, η γγ Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.

 

Νωρίτερα, η κ. Σαββαΐδου εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο γραφείο του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, για την υπόθεση που έχει κληθεί.

Η κ. Σαββαΐδου κλήθηκε από τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Τριανταφύλλου, να δώσει εξηγήσεις, ως ύποπτη, για την τέλεση του κακουργήματος της απιστίας στην υπηρεσία. Η δικογραφία που καλείται να αντικρούσει η γγ Εσόδων, αφορά απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο, ύψους 78 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί σε εταιρεία και το οποίο είχε επικυρωθεί από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Με την απόφασή της αυτή, το πρόστιμο κατέστη μη απαιτητό καθώς «πάγωσε» επι 2,5 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, σκοπιμότητα βλέπουν υπηρεσιακά στελέχη της φορολογικής διοίκησης πίσω από την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των ονομάτων των προσώπων που θα αναλάβουν τις θέσεις των νέων γενικών γραμματέων στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως υποστηρίζουν, το παρασκήνιο πίσω από την εξώθηση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου σε παραίτηση, με αφορμή τις δικαστικές τις εκκρεμότητες, σχετίζεται άμεσα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για την τοποθέτηση «ημετέρου» στη θέση του επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Μάλιστα, τα εν λόγω στελέχη αναφέρονται ονομαστικά και στο πρόσωπο που προωθεί το Γραφείο Πρωθυπουργού για την ανάληψη των καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και δεν είναι άλλος από τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, τον πρώην οικονομικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι και τα μέσα της παρελθούσα εβδομάδος ο κ. Κουτεντάκης προοριζόταν για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, έχοντας μάλιστα τοποθετηθεί και στο σχετικό γραφείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Κουτεντάκης έχει ενεργή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς τόσο στο Brussels Group όσο και επί ελληνικού εδάφους και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Euro Working Group. Έχει δε πολύ στενή συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Ο κ. Κουτεντάκης έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Warwick. Έλαβε το διδακτορικό του το 2006 στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει ασχοληθεί σε βάθος με τα φορολογικά θέματα και είναι ένας εκ των πατέρων πολλών από τις φορολογικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ν.4093/2012, ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους που διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ και κατά προτίμηση μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη φορολογική διοίκηση, σημαντική επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, στη φορολογική διοίκηση και το φορολογικό σύστημα, διοικητική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων, γνώση ξένων γλωσσών, ιδίως δε της Αγγλικής, που αποδεικνύεται από σπουδές, δημοσιεύσεις και άλλα πρόσφορα μέσα και ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης.

Οι «καραμπόλες» με τους γραμματείς

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τον κ. Κουτεντάκη να αναλαμβάνει επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης και να αντικαθιστά την Κατερίνα Σαββαΐδου τότε το πιθανότερο είναι Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής να αναλάβει η Έλενα Παπαδοπούλου, στενή συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η κ. Παπαδοπούλου στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ειδική σύμβουλος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Η ίδια έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο πρώην α Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Πέτρος Τριάρχης. Ο κ. Τριάρχης εναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Έχει σταδιοδρομήσει σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ως στέλεχος σε τμήματα πωλήσεων και οικονομικής διεύθυνσης. Έχει διατελέσει οικονομικός διαχειριστής σε σημαντικά τεχνικά έργα στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε μεγάλα αντίστοιχα κοινοπρακτικά σχήματα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ