ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές και όταν καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές και όταν καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με μια σκληρή δήλωση απαντά στην επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ  κατά του Νίκου Κοτζιά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου, Αλέξανδρος Γεννηματάς, που τονίζει ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και όταν καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται.

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει.

Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο Κοτζιάς ξεπερνάει τα όρια

Το πρωί του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Νίκου Κοτζιά, με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

O Νίκος Κοτζιάς είχε προειδοποιήσει τη γειτονική χώρα ότι αντίστοιχο περιστατικό με αυτό που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στα Ίμια δεν θα γίνει ανεκτό και πως η αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς δεν θα είναι τόσο ειρηνική.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι μετά το περιστατικό επικοινώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού μας, τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι ανήσυχη λόγω της έντασης με τους γειτονική χώρα, την Ελλάδα, στο Αιγαίο και αναμένουμε από την Ελλάδα να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μειωθεί η ένταση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που ισχυρίζεται επίσης ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου.

«Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια αντιμετώπιση που δεν είναι ειρηνική, ξεπερνάει τα όρια, και απέχει πολύ από τη στάση υπευθυνότητας που απαιτείται από την πολιτική του θέση» λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ, καλώντας, τον μάλιστα να είναι «συνετός» και να κινείται με βάση τις επιθυμίες του Τούρκου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η Άγκυρα έφτασε στην «κόκκινη γραμμή» και κατά μια έννοια την ξεπέρασε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ