ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Φίλη-Γαβρόγλου με φόντο την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση

Κόντρα Φίλη-Γαβρόγλου με φόντο την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφία αρχείου

Σφοδρή σύγκρουση είχαν την Πέμπτη ο πρώην και ο νυν υπουργός Παιδείας, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή μια διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Οι τόνοι ανέβηκαν, με τον Νίκο Φίλη να κατηγορεί τον Κώστα Γαβρόγλου ότι το «επίμαχο» άρθρο 19 ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας το άρθρο 16.

Ο πρώην υπουργός σχολιάζοντας τη διάταξη που αναφέρει πως «οι τίτλοι σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης Διεθνών Οργανισμών, στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης», σημείωσε πως αυτή αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος συστήθηκε με συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27/10/2004 από την Ιταλία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο και σύμφωνα με τον κ. Φίλη κάνει μεθοδικές προσπάθειες να αναγνωριστεί ως Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Φίλης διερωτήθηκε ποια είναι η σκοπιμότητα ή και το παρασκήνιο ώστε, με ευκολία να αλλάζουν διατάξεις και να μετατρέπεται σε Πανεπιστήμιο ένας οργανισμός που διέπεται από τις αρχές της ιδιωτικής λειτουργίας. Πρόσθεσε δε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργεί προηγούμενο προκειμένου να παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ιδρύονται Ιδιωτικά ΑΕΙ στη χώρα μας ισότιμα με τα δημόσια.

Απαντώντας στον πρώην υπουργό, ο Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε πως η ρύθμιση γίνεται γιατί πρέπει ως χώρα να τηρούμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας, με τον κ. Φίλη να του απαντά πως η διεθνής υποχρέωση δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα.

Ο υπουργός παιδείας πρόσθεσε πως «μπορούμε στον νόμο να διευκρινίσουμε ότι αφορά σε τίτλους μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η χώρα».

Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε και την επιμονή του προκατόχου του, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Φίλη πως αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι «το έχω χειριστεί το θέμα ως υπουργός. Το ξέρω καλά το θέμα και γνωρίζω το παρασκήνιο».

Ο κ Φίλης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να κρατήσει τη διάταξη για διαβούλευση, καθώς μάλιστα δεν επείγει η προώθησή της, ωστόσο ο κ. Γαβρόγλου επέμεινε κι έτσι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ