ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

Μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μήνυμα στην Τουρκία, ότι πρέπει να αναλογιστεί ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λίγες ώρες μετά και την αυστηρή σύσταση της ΕΕ στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Η δήλωση της ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή, είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στηνεπείγουσα έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, και στο ενδεχόμενο να ματαιωθεί η επικείμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε παράλληλα πως η Τουρκία έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα με συνδέονται με την Ευρώπη, ενώ διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ και Συρία, προσθέτοντας ότι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθεια της γείτονος να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμανε ακόμη ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν περνάνε αυτοί οι τσαμπουκάδες στην επόμενη φάση, όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ και η Γαλλία».

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό με τη πΓΔΜ, αποκάλυψε ότι το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η Ελλάδα έχει φύγει από το ΥΠΕΞ και έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση, γνωστοποιώντας ότι είναι πιθανόν να το στείλει στη γειτονική χώρα πριν την επίσκεψή του στα Σκόπια τον Μάρτιο. «Η συμφωνία πρέπει να περάσει μέσα από το Σύνταγμα της FYROM για να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή της», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πάντως, ότι οι δηλώσεις Ζάεφ δεν δείχνουν συμβιβαστική διάθεση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ