ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: «Σκάνδαλο με όλη τη σημασία της λέξης» δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης

Υπόθεση Novartis: «Σκάνδαλο με όλη τη σημασία της λέξης» δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Σκάνδαλο με όλη τη σημασία της λέξης» χαρακτήρισε το θέμα Novartis, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο μέσα από τη διαδικασία διερεύνησης του είναι να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και να οδηγηθούμε στην αναγκαία εκείνη θεσμική θωράκιση έτσι ώστε στο μέλλον να περιορίζονται οι πιθανότητες εκδήλωσης παρόμοιων σκανδάλων».

Εγκάλεσε την ΝΔ και «ως ένα βαθμό» το Κίνημα Αλλαγής για τήρηση στάσης συγκάλυψης, σημειώνοντας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ότι «θα ήταν μια ευκαιρία πραγματικής αυτοκάθαρσης αν είχαν μια στάση αποστασιοποίησης από ενδεχόμενες ευθύνες και διευκόλυνσης της δικαστικής έρευνας».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ΝΔ είπε ότι ο κύριος εκφραστής της στην Βουλή ήταν ο κ. Σαμαράς που «εμφανίστηκε με έναν απόλυτα ακροδεξιό, διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό λόγο», προσθέτοντας «τώρα πια μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε για τον πραγματικό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον "Αντώνη Μητσοτάκη"».

Είπε ότι ο κίνδυνος ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής ξεπερνιέται με την σε βάθος απρόσκοπτη δικαστική έρευνα, «που θα επιβεβαιώσει ή όχι του λόγου το αληθές» προσθέτοντας ότι «αν η υπόθεση αυτή δεν πάει σε βάθος, αν δεν καταλογιστούν κάθε είδους ευθύνες και δεν απαντήσουμε στα ερωτήματα που μας θέτει η ίδια η κοινωνία τότε θα βγούμε όλοι χαμένοι και κυρίως η αξιοπιστία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Ερωτηθείς αν θα συνιστούσε πολιτική ήττα για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην αποδειχθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων, απάντησε «η μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας μας θα ήταν να κλείναμε τα μάτια σε μια υπόθεση που κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι συνιστά σκάνδαλο, ανεξάρτητα αν σε αυτό εμπλέκονται τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που έχουν μέχρι τώρα αναφερθεί. Αυτό θα το αναζητήσει η Δικαιοσύνη. Το απόστημα πρέπει να σπάσει».

Είπε ότι σαφώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και χαρακτήρισε το δικομματικό πολιτικό σύστημα των προηγούμενων δεκαετιών «φυτώριο για την άνθηση τέτοιου τύπου σκανδάλων».

Ως προς το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών εν μέσω συζήτησης για την Novartis απάντησε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για μια «σταθερή πορεία μνημονιακής απαγκίστρωσης, κοινωνική βιωσιμότητα της σχετικής βελτίωσης της οικονομίας και η εξυγίανση της πολιτικής πραγματικότητας μέσα από την εξιχνίαση του σκανδάλου της Novartis». «Οι εκλογές στην ώρα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι το «Μακεδονικό» δεν αρκεί από μόνο του για να οδηγήσει σε ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, προσθέτοντας ότι η επίλυση του απαιτεί «ευρύτερες συναινέσεις και συνδέεται με προϋποθέσεις που δεν προσδιορίζονται μόνο από τα όρια της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας», ενώ ως προς τις αντοχές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι «όσο θα υφίστανται οι λόγοι της συγκεκριμένης συνεργασίας θα είμαστε μαζί».

Είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με το Κίνημα Αλλαγής όσο ο συγκεκριμένος χώρος «παραμένει δέσμιος προσώπων με βαριές ευθύνες για τις επιλογές τους που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση» και «δεν οριοθετείται απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό».

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη της σύγχρονης Αριστεράς με βασικό στοιχείο της στρατηγικής του την διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την προώθηση βαθιών αλλαγών προς όφελος των κοινωνικά πιο αδύναμων και του κόσμου της εργασίας.

Αναφορικά με την έξοδο από το Μνημόνιο είπε ότι κανείς δεν πανηγυρίζει «όταν είναι ανοιχτές ακόμα οι πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας», εκτιμώντας ως σημαντική τη διάχυση στο σύνολο της κοινωνίας της σχετικής βελτίωσης της οικονομίας, καθώς και την ανάκτηση «ενός μέρους της ελευθερίας των κινήσεών μας» που θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμα ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ, τέλος, τόνισε ότι «το σενάριο των τριπλών εκλογών δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ