ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Απαραίτητη η αρμονική συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας

Παυλόπουλος: Απαραίτητη η αρμονική συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η ανάμνηση της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων στην Κωνσταντινούπολη το έτος 843.

Της πανηγυρικής Συνοδικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Σιατίστης Παύλος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Δράμας Παύλος, Θήρας Επιφάνιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Λαγκαδά Ιωάννης, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Χίου Μάρκος και ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης.

Παρόντες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτές, οι αρχές του Στρατού, του Ναυτικού και της Αστυνομίας, καθώς και πλήθος πιστών.

Ακολούθησε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και εν συνεχεία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τίμησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με την ανώτατη τιμή της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου.

Στη συνέχεια, στην προσφώνηση του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο ΠτΔ, τόνισε το έργο της Εκκλησίας διαχρονικώς, αλλά και ειδικότερα τον «εμβληματικό κοινωνικό ρόλο» της κατά την περίοδο της κρίσης που περνά χώρα.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως σε μια εποχή όπως η σημερινή: «H αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας -πάντοτε σύμφωνα με τον κατά το Σύνταγμα ρόλο καθεμιάς- αποτελεί conditio sine qua non για την υπεράσπιση της Ιστορίας μας και της Πατρίδας μας» και ευχήθηκε:

Η Εορτή της Ορθοδοξίας ν' αποτελεί κοιτίδα και λίκνο εμπνεύσεων, στοχασμών και αποφάσεων για τον Λαό και τον Κλήρο και, αυτονοήτως, για τις Ηγεσίες τους, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας, ως Έθνος με απαράμιλλη Ιστορική Κληρονομιά, την δική μας Ιστορική Αποστολή. Η οποία υπερβαίνει τα όρια του Τόπου μας και εκτείνεται εντός της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας αλλά και πέραν αυτής, εντός της Διεθνούς Κοινότητας εν γένει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ