ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεκτή η παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου από τον πρωθυπουργό

Δεκτή η παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου από τον πρωθυπουργό
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεκτή έγινε η παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από το θόρυβο που δημιουργήθηκε με το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, καταργείται η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. 

Την έντονη ενόχλησή τους για το ζήτημα είχαν εκφράσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά από την κ. Αντωνοπούλου να επιστρέψει τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «καλά και συμφέροντα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε εκφράσει, νωρίτερα, τη δυσφορία του πρωθυπουργού για το περιστατικό. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο «πρωθυπουργός δεν θεωρεί ορθή τη χρήση της διάταξης της οποίας έκανε η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου για επιδότηση ενοικίου».

Η επιστολή της Ράνιας Αντωνοπούλου

Νωρίτερα, θέση για την υπόθεση με το επίδομα ενοικίου πήρε με επιστολή της η αν. υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Συγκεκριμένα, η κ. Αντωνοπούλου αφού ανέφερε το ιστορικό για το πώς έχει λάβει το επίδομα, σημειώνει ότι επιστρέφει τα χρήματα και παραμένει στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Τέλος, ζήτησε οι πολίτες να την κρίνουν για τα αποτελέσματα της δουλειάς της και ειδικά για την μείωση της ανεργίας.

Για την ορθή ενημέρωση σχετικά με το θέμα της επιδότησης ενοικίου που απασχολεί το δημόσιο διάλογο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η κ. Αντωνοπούλου διευκρινίζει τα εξής:

Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.

Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.

Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.

Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.
Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.

Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω.

Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.

Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.

Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν ένα ηθικό ζήτημα της χώρας.

Τι προβλέπει ο νόμος για τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου σε βουλευτές

Δεν εισάγει εισοδηματικά κριτήρια ο νόμος που ψηφίστηκε για τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου σε βουλευτές αλλά και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πληροφορίες λαμβάνουν 110 βουλευτές.

Ο νόμος που επικαλείται η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου είναι το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015 με τις ψήφους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε επίδομα λάμβαναν οι βουλευτές που εκλέγονταν στην περιφέρεια και με τις διατάξεις του 3ου μνημονίου εντάχθηκαν και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί.

Η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκεται στο τέταρτο κεφάλαιο του μνημονίου και συγκεκριμένα στο άρθρο 25 με τίτλο «χορήγηση δαπανών διαμονής».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η καταβολή που προβλέπεται από τις 27 Δεκεμβρίου 1994 με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει εφαρμόζεται και για τα μέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς που δεν έχουν την βουλευτική ιδιότητα.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου.

Η διάταξη ισχύει από 1/2/2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ