ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Σκάνδαλο η υπόθεση Novartis

Παπανδρέου: Σκάνδαλο η υπόθεση Novartis
EUROKINISSIΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Σκάνδαλο» χαρακτήρισε την υπόθεση της Novartis ο Γιώργος Παπανδρέου και άφησε αιχμές για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009.

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μετά την παρέμβασή του για τη φαρμακευτική χρήση κάνναβης, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσία βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, υποστήριξε ότι την περίοδο Καραμανλή η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε. «Τα φαινόμενα αυτά μας οδήγησαν στην κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο, αλλά δεν ξέρω ποια είναι η διάσταση του. Όμως μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για να λασπολογήσει», ανέφερε και σχολίασε πως πριν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή θα έπρεπε να συσταθεί το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Καστανίδη, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγούσαν στην σύσταση προανακριτικής. «Είναι σκάνδαλο ή σκευωρία ρωτούν πολλοί. Η κατάληξη μπορεί να είναι πως είναι και σκάνδαλο και σκευωρία», ανέφερε, αποφεύγοντας πάντως, να τοποθετηθεί για το αν μπορεί να «σταθεί» μια δικογραφία που εμπλέκει πολιτικούς και βασίζεται σε ανώνυμες καταγγελίες.

Βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εκτόξευσε και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Είπε ότι ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών είχε συμφωνήσει στο όνομα «Γκόρνα Μακεδόνια» και ότι αργότερα είχε συμφωνήσει με τον -τότε πρωθυπουργό- Κώστα Καραμανλή να υπάρξει λύση με σύνθετη ονομασία. «Σήμερα όμως, ο Καραμανλής έκανε πίσω για ψηφοθηρικούς λόγους», υποστήριξε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα ζημιώνεται όσο το ζήτημα παραμένει ανοικτό.

«Ή θα μείνουμε στο FYROM, το οποίο θα προκαλεί περαιτέρω πιέσεις στην Ελλάδα, αλλά και θα αναγκάσει τα Σκόπια να βρουν αποκούμπι αλλού (πχ Τουρκία) ή θα συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα εξασφαλίζει και τα κυρίαρχα δικαιώματά μας», είπε και επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα σε επαφές με τα κόμματα και να μην υπάρξει τέτοια πόλωση», επεσήμανε και τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης στα εθνικά θέματα.

«Κάρφωσε» πάντως, και τον Νίκο Κοτζιά, λέγοντας έχει καλό μυαλό, αλλά ο ίδιος δεν τον έκανε υπουργό Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ