ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ανοιχτός «πόλεμος» κυβέρνησης - Στουρνάρα

Ο ανοιχτός «πόλεμος» κυβέρνησης - Στουρνάρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όπου με διαφορά μιας ημέρας ο πρωθυπουργός και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Αφορμή και πάλι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, υπέρ της οποίας τάσσεται ο κ. Στουρνάρας και στην οποία αντιτίθεται η κυβέρνηση με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την ομιλία του, το Σάββατο το βράδυ ο πρωθυπουργός, θέλησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο να βάλει τέλος στη συζήτηση περί ανάγκης της χώρας για μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μετά από την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τον προσεχή Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός «φωτογράφισε» τον κ. Στουρνάρα κάνοντας λόγο για «επιμονή από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

Την επομένη, κατά την ομιλία του, ο κεντρικός τραπεζίτης παρουσιάστηκε αμετακίνητος από τη θέση του ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να παραβλέπει το δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η προληπτική γραμμή στήριξης», διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού και στη συνέχεια σε μια προσπάθεια να καταρρίψει εντελώς το αφήγημα της κυβέρνησης, τόνισε ότι η χώρα θα παραμείνει σε «ισχυρή εποπτεία» έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους, το οποίο σημαίνει ότι θα διαρκέσει «πολύ καιρό», κάτι που ο κ. Στουρνάρας δεν θεωρεί κακό.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε και για την υπόθεση Novartis, αφού το όνομά του αναφέρεται στη δικογραφία που βρίσκεται υπό διερεύνηση από την προανακριτική επιτροπή, λέγοντας πως «επιχειρείται ο υποβιβασμός της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Διοικητή της» πράγμα που είναι «λάθος» και πως «λυπάται πολύ για τη χώρα».

Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά που καταγράφεται διάσταση απόψεων μεταξύ τους και πολεμική ρητορική. Ωστόσο , σπάνια αυτή η αντιπαράθεση γίνεται ενώπιον ενός διεθνούς ακροατηρίου και μάλιστα την ώρα που μέσω του φόρουμ επιχειρείται η προσέλκυση επενδύσεων και η προσπάθεια για επαναφορά της κανονικότητας της χώρας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί πως ο κ. Στουρνάρας υπονομεύει την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, με μόνο στόχο την προσωπική του δικαίωση ως τέως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη δεν αποσυνδέουν την επιμονή του με την φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis και επισημαίνουν πως τοποθετείται ως κομματικό στέλεχος στοχεύοντας σε μια πολιτική ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή ένα τέταρτο μνημόνιο που θα δέσμευε για πολλά χρόνια ακόμα τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ