ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mε το βλέμμα στραμμένο στην Αδριανούπολη η ελληνική πλευρά

Mε το βλέμμα στραμμένο στην Αδριανούπολη η ελληνική πλευρά
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την ώρα που η ανησυχία κορυφώνεται ενόψει της δίκης, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Η ελληνική πλευρά έχει στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή δίκη των στρατιωτικών κατά την οποία οι δύο δικηγόροι που έχουν οριστεί από το ελληνικό προξενείο για τη νομική εκπροσώπησή τους αναμένεται να καταθέσουν έφεση στην κράτησή τους.

Η μοναδική κατηγορία που βαρύνει τους δύο στρατιωτικούς είναι η παράνομη διείσδυση σε τουρκικό έδαφος ενώ στον τουρκικό τύπο μόνο εθνικιστικά Μέσα επιμένουν να αναπαράγουν ότι βαρύνονται με κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνιστά ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές με τις διπλωματικές επαφές να είναι εντατικές. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πήρε επίσης θέση για το συμβάν λέγοντας πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ, κατά πληροφορίες, συνομίλησαν από την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον δύο φορές. Επικοινωνία από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεταξύ των πρεσβειών Τουρκίας και Ελλάδας ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

Η έκβαση της δίκης θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας, αν θα χειριστεί το ζήτημα δηλαδή με τον τυπικό τρόπο που θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων ή αν θα επιλέξει να περιπλέξει τα πράγματα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ