ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Novartis: Για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής οι πρώτες συγκρούσεις

Προανακριτική για Novartis: Για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής οι πρώτες συγκρούσεις

Επιμένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis. Στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, η ΝΔ ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα το θέμα των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν, ενώ την ίδια ώρα η πλειοψηφία θέτει θέμα «ξεκαθαρίσματος» αρμοδιοτήτων.

«Το αντικείμενο της επιτροπής είναι η αναζήτηση της αρμοδιότητας του κρίνοντος οργάνου», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

Από την πλευρά της ΝΔ Ο Μάκης Βορίδης και ο Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξαν ότι η διαπίστωση των αδικημάτων προϋποθέτει την κατάθεση μαρτύρων. Σύμφωνα με τη ΝΔ δεν υπήρξε απάντηση από τον κ. Παρσκευόπουλο για το πως εννοεί η κυβερνητική πλειοψηφία την επισκόπηση της υπόθεσης. Από τη ΔΗΣΥ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αρμοδιότητας της Επιτροπής, την οποί έχουμε –όπως είπε- και ζήτησε να κληθούν άμεσα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. «Αν δεν καλέσεις τα πρόσωπα, πως θα ξέρεις εάν έχουν τελεστεί αδικήματα», είπε.

Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, να αυτοεξαιρεθεί ο κ.Παπαθεοδώρου γιατί –όπως υποστηρίζει- ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έλαβε μέρος σε συνέδριο χορηγούμενο από τη Novartis. «Τέτοιου είδους συκοφαντίες και ψευδείς ειδήσεις, ενεργοποιούν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις μου για να βγει όλη η αλήθεια στο φως», σχολίασε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

«Αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της για αυτοκατάργηση της επιτροπής λόγω αναρμοδιότητας, κινδυνεύει να καταντήσει το μεγαλύτερο λασπωτήριο όλων των εποχών», σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, προτείνοντας να κληθούν να καταθέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Κωνσταντίνος Φρουζής, τα μέλη του Δ.Σ. της Novartis, οπωσδήποτε οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες- είτε με την ταυτότητά τους είτε όχι – και στη συνέχεια τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία.

Από το ΚΚΕ , ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «η Προκαταρκτική πρέπει να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της με εξέταση μαρτύρων χωρίς κουκούλες, και εάν προκύψουν στοιχεία αυτά να αξιολογηθούν ανάλογα από τη Δικαιοσύνη».

Για «καρμπόν μοντέλο Παπαντωνίου», έκανε λόγο από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ