ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό «ροκ» μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Σκληρό «ροκ» μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική
EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης

Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν για άλλη μια φορά οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους τόνους να ανεβαίνουν στο κοινοβούλιο για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά της προκλητικότητας της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας. 

Η κόντρα μεταξύ των δύο πολιτικών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης– Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.

Η συζήτηση ξέφυγε από όρια της συζήτησης και επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως το Σκοπιανό και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι καλό θα ήταν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να μένουν «εκτός από το γήπεδο δημιουργίας εντυπώσεων» ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάρει τηλέφωνο τον Τούρκο Πρόεδρο και να αξιοποιήσει τον δίαυλο επικοινωνίας για να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι θα καλέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν εκείνος το κρίνει σωστό.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η αντιπαράθεση μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη πήρε προσωπικό χαρακτήρα, με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει ως εμμονή να επιτίθεται στην Αριστερά.

«Σας έχει πάρει έχει την ηγεμονία μέσα στο κόμμα η άκρα δεξιά κι εσείς τελικά δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, η πραγματικότητα είναι ότι είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «ξέπνοη». «Μας κοιμίσατε επί 35 λεπτά» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Εγώ δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα των αντιπαραθέσεων δεν χρειάζεται να ανεβάζω τους τόνους για να προσελκύω το χειροκρότημα. Δεν θα δεχθώ καμία υπόδειξη ούτε για το ήθος ούτε για τον τρόπο που αρθρώνω τον κοινοβουλευτικό μου λόγο».

Τσίπρας: Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού στην υπόθεση Novartis».

«Αναρωτιέμαι αν άξιζε να σπαταλήσουμε το χρόνο μας για να παρακολουθήσουμε αυτή την κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, που παράλληλα έκανε λόγο για «άσκηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη σε μια φτηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα «πυρά» του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

4397356

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Καλό θα είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να μένουν εκτός από το γήπεδο δημιουργίας εντυπώσεων» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν» επισήμανε ο πρωθυπουργός

Σε ότι αφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας.

Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον Τούρκο πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει «σκανδαλολογία».

«Θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθιύνες τους» είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, βάζοντας στο «στόχαστρο» την κυβέρνηση για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη στήριξή του στους δύο στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η εποχή μας απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

4397370

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Η ανικανότητα σε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Αυτό δείξατε από το θέμα των Σκοπίων μέχρι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναρωτιέμαι, συνεχίζετε να αισθάνεστε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του ταξιδιού Ερντογάν στην Αθήνα;» είπε ο «γαλάζιος» πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες και έδειξε αναξιοπιστία «απέναντι σε όλους».

Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι επέτρεψε στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να επιδίδεται σε «ανούσιους λεονταρισμούς».

«Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο στρατιωτικών, όπως είχατε υποτιμήσει και το περιστατικό με τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι «ήσασταν εξαφανισμένοι για αρκετές ημέρες».

Αντιπαράθεση και για το Σκοπιανό

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε και το Σκοπιανό, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για επίλυση του ονοματολογικού.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για επιπολαιότητα και του επεσήμανε ότι στο εν λόγω ζήτημα είχε τη δυνατότητα να εμπλέξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν το κάνατε, μιλήσατε πρώτα με τον κ. Ζάεφ και μετά με τους αρχηγούς των κομμάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Πρώτα μας χλευάσατε, μετά ήλθατε στην δική μας θέση για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ως προϋπόθεση για τη όποια λύση, και τώρα ήλθε ο κ. Ζάεφ να ζητήσει με περίσσιο θράσος την αλλαγή του δικού μας Συντάγματος».

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που άλλαξε θέση και όχι η κυβέρνηση. «Εσείς ξαφνικά αλλάξατε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους. Εσείς αλλάξατε θέση, όχι εμείς, όχι εγώ» είπε ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ