ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμανατίδης: Κάνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις για τους δύο στρατιωτικούς

Αμανατίδης: Κάνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις για τους δύο στρατιωτικούς
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ώστε το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Aρχές να λάβει τις πραγματικές του διαστάσεις ως ένα σύνηθες μεθοριακό γεγονός ανέπτυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξή του.

Ο κ. Αμανατίδης εξήγησε, μιλώντας στο Σκάι, ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στη διερεύνηση από την πλευρά του εισαγγελέα, ώστε να κάνει πρόταση προς το δικαστήριο, σε σχέση με το κατηγορητήριο».

Σημείωσε ότι «οι αντιδράσεις μας από την πρώτη στιγμή ήταν η ενεργοποίηση όλων των διαύλων επικοινωνίας», επισημαίνοντας ότι έγιναν «όλες τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις, τόσο σε επίπεδο αρχηγών του ΓΕΕΘΑ όσο και των υπηρεσιών μας, έτσι ώστε να απαντήσουμε με ψυχραιμία, να δώσουμε τη διάσταση την οποία έχει, το οποίο είναι ένα συνηθισμένο μεθοριακό γεγονός».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη πως «φροντίζουμε αυτό το γεγονός να μην εξελιχθεί, με την εκμετάλλευση ή αξιοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας, σε ένα σύνθετο γεγονός».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «έγινε ενημέρωση τόσο στους υπουργούς που συμμετείχαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και στης ΕΕ, υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και βέβαια υπήρξε και η δήλωση της κ. Μογκερίνι, σε σχέση με το περιστατικό της καλής γειτονίας, ιδίως για μία χώρα που είναι προς ένταξη στην ΕΕ».

«Χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και αποφασιστικότητα και η διαβεβαίωση από τη μεριά μας ότι κάνουμε και κάναμε αυτά που είναι απαραίτητα, ώστε να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση αυτή» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως «έχουμε δώσει όλη την υποστήριξη που είναι δυνατόν και πρέπει να δοθεί και σε αυτήν την κατεύθυνση».

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης αναφορικά με την πρόσφατη ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατήγγειλε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Όταν λέμε "κλειστή συνεδρίαση" πρέπει να εννοούμε "κλειστή συνεδρίαση", γιατί τα μηνύματα που δίνονται, λαμβάνονται από όλες τις πλευρές», είπε υπογραμμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «γενικότερα δεν μπορεί σε εθνικά ζητήματα να εξαρτά τη θέση της πάντοτε από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και ανάλογα από το ποια συνιστώσα επικρατεί κάθε φορά στους εσωτερικούς συσχετισμούς της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ