ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καββαδία: «Αδιαπραγμάτευτες οι εθνικές μας θέσεις. Όχι στην τεχνητή όξυνση που επιδιώκει η Τουρκία»

Καββαδία: «Αδιαπραγμάτευτες οι εθνικές μας θέσεις. Όχι στην τεχνητή όξυνση που επιδιώκει η Τουρκία»
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τις αδιαπραγμάτευτες και αταλάντευτες εθνικές θέσεις της χώρας, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και εσχάτως, με αφορμή τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο, επεσήμανε η Βουλεύτρια Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι.

Η κυρία Καββαδία αφού αναφέρθηκε στο δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στην Τουρκία και που αποτελεί σταθερή διαπίστωση της Κ.Σ, τόνισε ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δημιουργεί ένταση στις διμερείς μας σχέσεις, όμως στη σημερινή συγκυρία η γειτονική χώρα αποτυπώνει και στην εξωτερική της πολιτική τις πολλαπλές κρίσεις που σοβούν στο εσωτερικό της».

Η Αννέτα Καββαδία επανέλαβε ότι: «οι εθνικές μας θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες και εκφράστηκαν ξεκάθαρα από τα πιο επίσημα χείλη, όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επανέλαβε παρουσία του Τούρκου Προέδρου κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας» και εξέφρασε την ικανοποίηση της για την απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκική κυβέρνηση, καθώς όπως είπε με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται ότι τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και ως εκ τούτου οι όποιες προκλήσεις θα πρέπει να απαντώνται και μέσω των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.

Αναφερόμενη στους δύο Έλληνες αξιωματικούς που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο, η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για προσπάθεια τεχνητής όξυνσης εκ μέρους της Τουρκίας με αφορμή ένα σύνηθες περιστατικό που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, στηλιτεύοντας την εξάντληση, εκ μέρους της Τουρκίας «νομικίστικων» διαδικασιών που σε άλλες εποχές δε θα λάμβαναν τέτοια έκταση.

«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε, «εξαντλούνται όλες οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε οι δυο αξιωματικοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν. Η Ελλάδα», κατέληξε η Αννέτα Καββαδία, «είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, με προοπτικές, εγνωσμένα δικαιώματα και συμμάχους. Είμαστε αμετακίνητοι στα εθνικά μας δίκαια και εξυπακούεται ότι την κλιμάκωση της έντασης δεν την θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος, και με βάση τον κοινό νου, δε θα έπρεπε να τη θέλει ούτε η Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ