ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και οι βολές κατά Τσίπρα

Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και οι βολές κατά Τσίπρα
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Δεν λείπουν οι αφορμές για γκρίνια και βολές κατά της κυβέρνησης από τη ΔΗΣΥ.

Δεν έφτανε η υπόθεση Novartis, τα εθνικά θέματα και η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό, τώρα ήρθε να προστεθεί και η παράλληλη διενέργεια δύο πολιτικών συνεδρίων, τις επόμενες μέρες, γύρω από τον Σοσιαλισμό και τις Προοδευτικές δυνάμεις, που πυροδοτούν νέες αντιδράσεις αφού στο ένα από τα δύο πρόκειται να απευθύνει ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας

Η αρχή έγινε με τη συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία προκάλεσε ενστάσεις στο πολιτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής: η επίσκεψη Θεοδωράκη δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί με το σκεπτικό ότι εξέπεμπε μηνύματα που προκαλούσαν σύγχυση. Ο κ. Θεοδωράκης από την πλευρά του αγνόησε τις φωνές που αντιδρούσαν και πήγε στο Μαξίμου, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν τίθεται θέμα προσχώρησής του στην κυβέρνηση.

Το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν, ωστόσο νέες αντιδράσεις προέκυψαν από την παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού στο διήμερο του «1ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Προοδευτικών Δυνάμεων», από την Παρασκευή 16 Μαρτίου μέχρι το Σάββατο 17 Μαρτίου, με αντικείμενο το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και την προοπτική της ενωτικής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Πέρα από τον Έλληνα πρωθυπουργό θα δώσουν το παρών ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Ωστόσο, εκεί θα βρεθούν και δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, η κα. Ξενογιαννακοπούλου και η κα. Κατσέλη

Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που ξεκινά την Παρασκευή 16 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή, θα φιλοξενήσει τον Κώστα Σημίτη και τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Πριν τον κ. Μητσοτάκη θα απευθύνει χαιρετισμό, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης.

Δεν είναι λίγοι οι σχολιαστές που εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας επιχειρεί όχι μόνο να «καπελώσει» αλλά και να αποδομήσει το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος αναφέρει τα εξής:

Ο Τσίπρας ξέρει ότι ο πραγματικός αντιπαλός του είμαστε εμεις. Με Μαριλίζα , Λούκα και Κοτσακά φέρνει την ανανέωση ο Τσίπρας σε εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο, την ίδια μέρα με το συνέδριο μας! Πάμε δυνατά!

Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, ξεκαθαρίζουν πως το φόρουμ ήταν προγραμματισμένο πολύ καιρό πριν την ανακοίνωση του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

Το φλέρτ του κ. Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές δεν είναι κάτι καινούριο καθώς έχει παραστεί σε πολλά συνέδρια ως παρατηρητής. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, παρά την κρίση ταυτότητας και τη «νεοφιλελεύθερη τρικυμία τους» όπως λένε χαρακτηριστικά, βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και δεν παύουν να αντιπροσωπεύουν μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις. Αυτή η αναζήτηση, λοιπόν, είναι κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των σοσιαλιστικών δυνάμεων του εσωτερικού, αλλά η αλλαγή αφορά «το όνομά τους και την υπεράσπιση του πιο φαύλου πολιτικού παρελθόντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ