ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση στη Βουλή για ΜΜΕ και Digea

Σύγκρουση στη Βουλή για ΜΜΕ και Digea
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για την παντοδυναμία του εκάστοτε υπουργού, παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των νέων τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και το τίμημα ανήκουν στις αρμοδιότητές του και πως το ΕΣΡ θα ασχολείται με το ζήτημα της δημοπρασίας των νέων αδειών.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίζεται το θέμα των καναλιών προσδοκώντας πολιτική υποστήριξη - «αν αυτό ήταν το σχέδιο, τότε έχει αποτύχει παταγωδώς», είπε και αναφερόμενος στο θέμα της DIGEA τόνισε πως το δημόσιο πρέπει να έχει το δικό του δίκτυο μεταφοράς του ψηφιακού σήματος.

Στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες παρενέβη και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, που εξαπέλυσε επίθεση στην ΕΕΤΤ για το θέμα της DIGEA που δημιούργησε μονοπώλιο. «Η ΕΕΤΤ όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο της, αλλά συνέβαλλε στην στρέβλωση και την αδιαφάνεια, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία», ανέφερε.
Ανοικτός σε τροποποιήσεις και αλλαγές επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει συναινετικά.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε σε πνεύμα συνεννόησης και ευρύτερων συναινέσεων και να δούμε τι μπορεί να προστεθεί και τι πρέπει να εξαιρεθεί, ώστε να εγκριθεί στο τέλος από περισσότερους και όχι μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως είναι εφικτή αυτή η συναίνεση.
Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται από το πρωί στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, που χαρακτηρίστηκε ως «υπουργός καναλάρχης».
Τόσο η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όσο και το Ποτάμι και το ΚΚΕ εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με τις διατάξεις που δίνουν υπερεξουσία στον εκάστοτε υπουργό να ορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Ακούστηκαν φράσεις όπως «καναλάρχης υπουργός» από τον Λευτέρη Αυγενάκη, «παναρμόδιος χωροτάκτης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» από τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και «υπουργός κλειδοκράτορας» από τον Γιώργο Αμυρά, ενώ δριμύτατη ήταν η κριτική και για τις διατάξεις που αφορούν στους όρους δημοπράτησης και έρχονται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Για διάτρητο νομοθέτημα, με σκοτεινά σημεία που θα καταπέσει μετά από ελάχιστο χρόνο, μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ που άφησε υπαινιγμούς για τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Νίκου Παππά με ενδιαφερόμενους φορείς. Επέκρινε ακόμη την κυβέρνηση για την απουσία από το νομοσχέδιο του αριθμού των αδειών και διερωτήθηκε μήπως ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκβιασμός κάτω από το τραπέζι.
Κριτικά απέναντι στο νομοσχέδιο στάθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου που ανέφερε πως με τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση είναι δύσκολη η συναίνεση. Υποστήριξε δε, πως ακόμη και σήμερα να ήταν ψηφισμένο το νομοσχέδιο δεν μπορούν να δοθούν οι άδειες διότι το ΕΣΡ που είναι αρμόδιο, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Για δημιουργία ψεύτικης εικόνας ότι δήθεν τα βάζει με τη διαφθορά, έκανε λόγο ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ, ενώ ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έρχεται να αλλάξει τα παλιά τζάκια με νέα, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα με διαφανείς διαδικασίες σε όσους το επιθυμούν να μπουν στο παιχνίδι.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ υποστήριξαν στις τοποθετήσεις τους ότι μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που για χρόνια ήταν πεδίο διαφθοράς. Την άποψη ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση εξέφρασε η Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ