ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Οι πέντε προτάσεις Κοτζιά - Ποιο είναι το επικρατέστερο όνομα

Σκοπιανό: Οι πέντε προτάσεις Κοτζιά - Ποιο είναι το επικρατέστερο όνομα
EPA/GEORGI LICOVSKI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει τις προτάσεις της Αθήνας με τη σκοπιανή ηγεσία την Πέμπτη, όταν και θα μεταβεί στη γείτονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει αποστείλει το πακέτο των προτάσεων εδώ και 20 μέρες στην ηγεσία των Σκοπίων, στοχεύοντας στην επίσπευση των διαδικασιών, ούτως ώστε, να επιτευχθεί η λύση στο πρόβλημα πολύ πριν από τον Ιούνιο.

«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Με τη δήλωση αυτή ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ άνοιξε το δρόμο για το ταξίδι του στη γειτονική χώρα προκειμένου να γίνει η τελική διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό.

Η πιο βασική επιλογή, που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι το Gorna Makedonija ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Τα κεφάλαια που αφορούν το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι επτά:

1. Ονομασία

2. Εύρος χρήσης

3. Γλώσσα

4. Ταυτότητα

5. Εμπορικές χρήσεις

6. Ακρωνύμια

7. Συντμήσεις

Η Αθήνα, πάντως, ζητά το όνομα να είναι αμετάφραστο αλλα ενιαίο, ενώ σε ό,τι αφορά το εύρος της χρήσης, το ελληνικό προσχέδιο προωθεί ξεκάθαρα τη λύση «erga omnes», δηλαδή ίδια χρήση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και στις διμερείς και στις διεθνείς συμφωνίες.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό «αγκάθι» ως προς το να ευοδωθεί μια τέτοια συμφωνία, με το όνομα «Γκόρνα Ματσεντόνια» και η αντίδραση προέρχεται από τη γειτονική Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται πως εδώ κι ένα μήνα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, είχε ξεκαθαρίσει πως η χώρα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις καθώς μπορεί η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών να χαρακτηρίζεται ήπια, όμως, οι προκλητικές δηλώσεις, κυρίως του Ν. Ντιμιτρόφ, δεν δημιουργούν συνθήκες συμβιβασμού. Τόσο οι αναφορές στην ιστορία και τον πολιτισμό που πρέπει να «μοιράσουν» οι δύο πλευρές όσο και η επιμονή Ζάεφ ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων, προδικάζουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τις διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ