ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο συνεργασίας για την Υγεία υπέγραψε ο Α. Τσίπρας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μνημόνιο συνεργασίας για την Υγεία υπέγραψε ο Α. Τσίπρας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το πρωί της Τετάρτης (21/03/2018) στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα». 

Πρόκειται για δωρεά του ΙΣΝ, η οποία αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ και ενδέχεται να αγγίξει και τα 250 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός. Σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εντοπίστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις του δημοσίου συστήματος υγείας προκειμένου τα χρήματα της δωρεάς να ενταχθούν δημιουργικά σε όλη τη δομή του συστήματος, αντί της αρχικής ιδέας να εκσυγχρονιστεί πλήρως ο Ευαγγελισμός.

«Όταν αυτές οι ελλείψεις καλύπτονται με χρήματα έξω από τον προϋπολογισμό είναι μεγάλο κέρδος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή εν όψει της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα και θα αποτελέσει στήριγμα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Κάνοντας και μια αναφορά στις εξελίξεις με την υπόθεση Novartis, δήλωσε ότι «εδώ και 3 χρόνια έχει σταματήσει το πάρτι και η λεηλασία στη δημόσια υγεία, εις βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, ήρθε η ώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Το νέο πρόγραμμα του ΙΣΝ περιλαμβάνει τις εξής κομβικές δράσεις:

  • Το σχεδιασμό και εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείο Κομοτηνής
  • Τον εξοπλισμό του νέου κτηρίου του Ευαγγελισμού, το οποίο θα λειτουργήσει και ως έδρα της Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ
  • Την προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού του Ευαγγελισμού
  • Την ενίσχυση των αεροδιακομιδών με την προμήθεια μέσων αερομεταφοράς για το ΕΚΑΒ
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT, ραδιοφαρμάκων κτλ.)
  • Τη διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και αντιμετώπιση του τραύματος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, υπογράμμισε πως το Ίδρυμα έχει επιτύχει την άψογη συνεργασία μέσα σε κλίμα διαφάνειας και κοινού οράματος μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκτίμησε πως η δωρεά στην υγεία θα έχει θετική έκβαση παρά τις δυσκολίες και με σκληρή δουλειά συνεχίζει να συνεισφέρει για ένα καλύτερο αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ