ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: Μαύρη τρύπα 230 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2014

Πολάκης: Μαύρη τρύπα 230 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2014

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2014, ζήτησε ο Παύλος Πολάκης καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά υποθέσεις σκανδάλων στο χώρο της υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στην εξεταστική επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, την περίοδο αυτή υπήρξαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισροές πραγματικού χρήματος ύψους 750,3 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα οι καταγεγραμμένες πληρωμές είναι 522,2 εκατ. ευρώ. «Πού πήγαν τα 230 εκατ. ευρώ;», διερωτήθηκε και χαρακτήρισε το Κέντρο offshore του υπουργείου Υγείας. «Η λογική ήταν φάτε παιδιά να φάμε», υποστήριξε ο κ. Πολάκης και έκανε λόγο για συμμορία που λυμαινόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ και είχε ως «αρχιμαέστρο» τον πρώην διευθυντή του Θεόδωρο Παπαδημητρίου.

Πρόχειρες χαρακτήρισε τις καταγγελίες του κ. Πολάκη ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς. «Ανακαλύψατε 200 εκατ. πριν από 10 μέρες και περιμένετε να σας πάρω στα σοβαρά;», ήταν το ερώτημα που έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό με εκείνον να απαντά πως θα τα πει για να τον ακούσει ο λαός, όσο κι αν «τριπηδούν» κάποιοι στην Επιτροπή.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη, για αφαίρεση αρχείων από το πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον κ.Πολάκη, προκειμένου να τον ενοχοποιήσει -όπως είπε- για 23 «δήθεν παράνομες προσλήψεις», όταν ήταν υπουργός Υγείας, ο κ. Πολάκης είπε πως «όλα αυτά για τα στικάκια είναι αέρας κοπανιστός και εξωγήινες φαντασιώσεις». Όπως είπε, «νιώθει ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι σφίγγει κλοιός… Ας περιμένει το πόρισμα Παπασπύρου κι όλα θα πέσουν ως χάρτινος πύργος και ο ίδιος θα ψάχνει τρύπα να κρυφτεί».

Στον κ. Πολάκη για όσα είπε για τον Άδωνι Γεωργιάδη, απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, καταθέτοντας έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ του 2013 σύμφωνα με το οποίο υπήρχε 5ετές πρόγραμμα απασχόλησης υπαλλήλων στον οργανισμό από το 2009 έως τον Μάιο του 2014, στο πλαίσιο χορηγικών προγραμμάτων. Βάσει αυτού, συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ, προσελήφθησαν και τα περίφημα 23 άτομα από 70 συνολικά που είχαν απασχοληθεί από το 2009 και τα οποία –όπως είπε- ο κ. Πολάκης χρεώνει στον Άδωνι Γεωργιάδη. Τα 23 αυτά άτομα σταμάτησαν να εργάζονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ στις 31 Μαΐου 2014 οπότε έληξε και το πρόγραμμα. Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι αυτό δεν είδε καμία σχέση με το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης έφυγε από υπουργός Υγείας την συγκεκριμένη περίοδο.

Στην «χειμαρρώδη» εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε και στη σύμβαση που είχε υπογραφεί με την εταιρία Mindwork της κ. Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα. Χαρακτήρισε «σκαστή παρανομία» την απευθείας –όπως είπε- ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε δυο εταιρείες, μια εκ των οποίων της κ. Λίνας Νικολοπούλου, με χρήματα ευρωπαϊκού προγράμματος, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός. «Είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου, νόμιζαν ότι το κράτος είναι δικό μας και κάνουμε ότι θέλουμε», όπως υποστήριξε.

Η επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στον εισαγγελέα τις καταγγελίες Πολάκη. Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ