ΠΟΛΙΤΙΚΗ

53+1 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλήψεις και την κράτηση μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα

53+1 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλήψεις και την κράτηση μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα
EUROKINISSI

Στο στόχαστρο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκουν στην ομάδα των «53+» μπαίνει για άλλη μια φορά ο Νίκος Τόσκας για τις συλλήψεις και την κράτηση μεταναστών που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα. 

Με ερώτηση που υπογράφουν 54 βουλευτές με επικεφαλής τον Γιώργο Ψυχογιό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι κατά καιρούς η ΕΛΑΣ προβαίνει σε συλλήψεις πολιτών τρίτων χωρών, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων έχουν ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και μάλιστα είναι εν δυνάμει δικαιούχοι νόμιμης διαμονής.

Οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται, συμπληρώνουν, στη συνέχεια κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα ή προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών (Προ.Κε.Κ.Α) βάσει των διατάξεων του νόμου του 2011 για τη διοικητική κράτηση ενόψει των διαδικασιών επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους.

«Κρατούνται, δηλαδή, χωρίς να παρουσιάζουν κάποιου είδους παραβατική συμπεριφορά και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 3907/2011 οι αλλοδαποί τίθενται υπό κράτηση για την προετοιμασία της επιστροφής και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας απομάκρυνσης, μόνο εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δύνανται να εφαρμοσθούν αποτελεσματικά άλλα επαρκή και λιγότερο επαχθή μέτρα. Επομένως, βάσει του ίδιου του νόμου η διοικητική κράτηση αποτελεί έσχατο μέτρο», σημειώνουν και καλούν τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να μην λαμβάνουν χώρα τα παραπάνω φαινόμενα;
2) Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν, ώστε να εφαρμόζεται από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο;
3) Ποιος είναι ο σχεδιασμός, ώστε να υπάρξει επαρκής ενημέρωση τόσο των αστυνομικών υπαλλήλων για τις κείμενες διατάξεις και τις πολιτικές ένταξης όσο και των ίδιων των μεταναστών και μεταναστριών για τα δικαιώματά τους;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ