ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα, η συνεννόηση και οι συγκρούσεις

Η επόμενη μέρα, η συνεννόηση και οι συγκρούσεις
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Με την έννοια της «σύνθεσης» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη.

Η σύνθεση αυτή είναι το ζητούμενο του διαλόγου - χωρίς να έχει σημασία η κομματική ταυτότητα - αλλά η παραγωγική συζήτηση και οι λύσεις στα προβλήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός, ευχόμενος παράλληλα «να υιοθετηθούν οι ίδιοι όροι συνεννόησης και στο κοινοβούλιο της χώρας και στην κεντρική πολιτική σκηνή», αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο συνεννόησης και με άλλους πολιτικούς χώρους. Ο κ. Τσίπρας έδειξε πως αναζητεί περιθώριο συνεννόησης, ακόμη και με αυτούς με τους οποίους καταγράφεται αντίθεση απόψεων, αρκεί να γίνεται με πολιτικό πολιτισμό.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στο Σκοπιανό απαντώντας στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε πει πως η μόνη λύση για συμφωνία είναι δίχως τον όρο «Μακεδονία». Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα οφέλη της χώρας αλλά κυρίως της Θεσσαλονίκης από την εξεύρεση μιας «βιώσιμης λύσης» που θα αντέχει στο χρόνο. Όπως είπε, τα οφέλη αυτά θα είναι οικονομικά, αναπτυξιακά, συγκοινωνιακά, πολιτιστικά και παράλληλα ξεκαθάρισε πως η λύση προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας.

Πέρα από τα πράγματα που δεν «ηχούν ευχάριστα στα αυτιά» όπως είπε, ο κ. Τσίπρας επιφύλαξε στους Θεσσαλονικείς μια ευχάριστη ανακοίνωση που έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ανακοίνωσε την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου στο γήπεδο της Τούμπας σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ίδιου του γηπέδου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην επόμενη μέρα μετά τη λήξη των Μνημονίων με στόχο την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και το επίπεδο αξιοπιστίας στην ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το βασικό στίγμα της Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που πρόκειται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στους θεσμούς στο τέλος Απριλίου το οποίο στηρίζεται σε τρείς πυλώνες:

-Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της
-Ο δεύτερος πυλώνας, η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
-O τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Υπογράμμισε ότι η «επόμενη μέρα» πρέπει να βρει και θα βρει την Ελλάδα απαλλαγμένη από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Απαλλαγμένη από λογικές κοινωνικού Δαρβινισμού και από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και στη διαπλοκή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι του κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να «επιτεθεί στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης». Αιχμές όμως άφησε και για τη διερεύνηση μεγάλων υποθέσεων, όπως η Novartis, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται «να κάνει πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και απειλές κι αν δεχτούμε».

Ειδική αναφορά όμως έκανε ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα του νερού: προανήγγειλε την συνταγματική κατοχύρωσή του ως κοινωνικό αγαθό και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ΕΥΑΘ παραμένει στα χέρια του κράτους.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές πως η εξεύρεση επενδυτή στην εταιρία δεν θα έχει συνέπειες στους καταναλωτές ενόψει των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που θα πρέπει να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ