Το ΕΣΡ αντιδρά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
Ενστάσεις για το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση και αφορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών εξέφρασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Σε υπόμνημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής, το ΕΣΡ κατ’ αρχάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν του ζητήθηκε η γνώμη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου και προχώρησε σε παρατηρήσεις, ζητώντας να γίνει μια σειρά αλλαγών στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να είναι μπορέσει να εφαρμοστεί.
«Αν και δεν μας απεστάλη το κείμενο του σχεδίου νόμου, ούτε και ζητήθηκε επισήμως ποτέ η γνώμη του ΕΣΡ, θεωρούμε ότι οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες στην αρμόδια επιτροπή πριν από την διαμόρφωση του τελικού κειμένου», τονίζεται στο υπόμνημα, όπου επισυνάπτονται οι συνοπτικές τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, όπως είχαν αποσταλεί στις 16 Σεπτεμβρίου.
Τα βασικά σημεία των ενστάσεων του ΕΣΡ είναι ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνει τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών, δεν εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δίνει υπερεξουσίες στον αρμόδιο υπουργό, υστερεί στην ανάγνωση των τεχνολογικών εξελίξεων στον οπτικοακουστικό κλάδο και περιορίζει το Συμβούλιο σε γνωμοδοτικό όργανο.
Τα μέλη του Συμβουλίου υποστηρίζουν ότι τα άρθρα του νομοσχεδίου που επιβάλλουν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα κανάλια αποτελούν παρέμβαση και στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς, ενώ σε άλλο σημείο
Σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου τόνισε χαρακτηριστικά: «Χθες μάθαμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στείλαμε κείμενο με τις πλήρεις παρατηρήσεις μας. Δεν βλέπει προς τα εμπρός, ιδίως σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλά προς τα πίσω».
Διαβάστε:
Το υπόμνημα των παρατηρήσεων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου
SPONSORED
Eurovision 2026: Πρώτη η Βουλγαρία με το «Bangaranga» - Στην 10η θέση ο Akylas με το Ferto
02:00
Ποιες προθεσμίες δόθηκαν για τα Προγράμματα «Εξοικονομώ» - Αναλυτικά οι ημερομηνίες
02:00
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ποιοι δικαιούνται 500 ευρώ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
01:00
Ποια η προθεσμία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2026 - Τι πρέπει να γνωρίζετε
00:30