ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Μας «πάγωσε» η απόφαση του ΚΑΣ για τα γυρίσματα στο Σούνιο

Θεοδωράκης: Μας «πάγωσε» η απόφαση του ΚΑΣ για τα γυρίσματα στο Σούνιο
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Μας πάγωσε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» σημειώνει σε ανάρτηση του στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αναφορικά με την αρνητική απάντηση του ΚΑΣ, στο αίτημα του BBC να γυρίσει στο Σούνιο σκηνές για την «Μικρή τυμπανίστρια».

Χαρακτηρίζει απίστευτο το επιχείρημα του ΚΑΣ ότι θα «δυσχέραιναν τη λειτουργία του χώρου σε μια περίοδο αιχμής, με εκατοντάδες επισκέπτες», επισημαίνοντας ότι «οι τουρίστες τρελαίνονται από χαρά όταν βλέπουν τέτοιου είδους happening και κάνουν συνεχώς αναρτήσεις στα social media».

Ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτει ότι αρνητική ήταν και η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και θέτει το ερώτημα εάν αντιλαμβάνονται πόσο καλή διαφήμιση θα ήταν για την Ελλάδα τα γυρίσματα της ταινίας. Είναι πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες χώρες αναφέρει, όπως η Ιταλία που δίνει το Κολοσσαίο, η Γαλλία τον Πύργο του Άιφελ και η Τουρκία όλο το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στον James Bond.

Διερωτάται για το πώς προσέλαβαν αυτήν την απάντηση οι εκπρόσωποι μεγάλων κινηματογραφικών οργανισμών: Netflix, Disney, Paramount, τους οποίους «συνεχώς καλούμε για γυρίσματα στη χώρα μας;». Υπενθυμίζει ότι πέρσι απορρίφθηκε το αίτημα του οίκου Gucci για fashion show - μαζί με bonus 5 εκατομμυρίων - στην Ακρόπολη. Όπως είχε απορριφθεί και το αίτημα του Calvin Klein.

Συνοψίζοντας εκφράζει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι «τελικά κάποιοι θέλουν νεκρά και ιδιόκτητα τα παγκόσμια μνημεία μας» και κλείνει αναφερόμενος στην φωτογραφία μιας γυμνής χορεύτριας (της φωτογράφου Nelly's) την οποία ανάρτησε σημειώνοντας: 90 χρόνια πριν, το 1928, μια φωτογράφος ζήτησε άδεια να φωτογραφίσει στην Ακρόπολη μια χορεύτρια της Κομεντί Φρανσέζ.

Το σχέδιο ήταν να την φωτογραφίσει με μουσελίνες, τελικά όμως την φωτογράφισε ολόγυμνη και, το 1936, οι φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στο τουριστικό περίπτερο της χώρας μας, στο Παρίσι. Έμειναν αθάνατες, όπως και η φωτογράφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ