ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμασία για αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την κυβέρνηση

Προετοιμασία για αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την κυβέρνηση
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προς την έγκαιρη προετοιμασία για το ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά εργάζεται η κυβέρνηση ενόψει του καλοκαιριού.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, την περασμένη Παρασκευή, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά την οποία συζητήθηκε κυρίως η συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να δεχτεί σήμερα στις 13:00 στο Μαξίμου, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, υπάρχει η ανάγκη για ολοκλήρωση των έργων βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών και της λήψης μέτρων προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, ιδιαίτερα για την αύξηση των καταλυμάτων στέγασής τους.

Το ζήτημα του μεταναστευτικού είχε απασχολήσει τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, να δέχεται τα «πυρά» μερίδας στελεχών του κόμματος για τις πολιτικές του υπουργείου. Η κριτική εστιάστηκε στο σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα, στο οποίο προβλέπεται η ταχύτερη εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου που καταθέτουν στις ελληνικές αρχές, πρόσφυγες και μετανάστες αλλά ταυτόχρονα θα μπαίνει «φρένο» στις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη για επανεξέταση μιας αίτησης ασύλου η οποία έχει απορριφθεί.

Ωστόσο θα υπάρχουν και πρωτοβουλίες που θα αφορούν την αποσυμφόρηση των νησιών και τη βελτίωση του πολιτικού πλαισίου για τα ασυνόδευτα τέκνα που ζητά εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Βίτσας στη Βουλή, οι μεταναστευτικές ροές λόγω της καλοκαιρίας, καταγράφουν αύξηση κατά 33% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε το προσφυγικό εθνικό ζήτημαπου χρειάζεται εθνική γραμμή και προανήγγειλε επίσκεψη στην Τουρκία για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς οι αναγκαστικές επιστροφές είναι δύσκολες, όπως είπε.

Η κυβέρνηση θέλει να είναι προετοιμασμένη για το σενάριο εσκεμμένης αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, αφού ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα διατυπώσει την απειλή πως θα τους χρησιμοποιήσει ως όπλο πίεσης τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ