ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δύσκολες» οι σημερινές συναντήσεις με τους θεσμούς

«Δύσκολες» οι σημερινές συναντήσεις με τους θεσμούς
Η Ντέλια Βελκουλέσκου σε παλιότερη παρουσία της στην Αθήνα EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Θα φάμε ξύλο». Με την κυνική αυτή διαπίστωση προσέρχεται στις σημερινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι από τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου έχει υλοποιηθεί μόλις το 40% και τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι στο» αέρα» οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) αναμένεται να υποδείξουν σήμερα τις εκκρεμότητες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως η κυβέρνηση βρίσκεται αισθητά πίσω από το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου και ότι η δέσμη των πρώτων προαπαιτούμενων μέτρων έχει ελλείψεις και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Κατά τους θεσμούς μόνον οι εκκρεμότητες στο ασφαλιστικό και στις αλλαγές στη φορολογία δημιουργούν για το 2016 δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Άλλες εκτιμήσεις τοποθετούν το δημοσιονομικό κενό ακόμη υψηλότερα στα 3,5 δισ. ευρώ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το προγραμματισμένο για σήμερα EuroWorkingGroup αναβλήθηκε καθώς κρίθηκε πως η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και πως θα πρέπει να υπάρξει συνεδρίαση του οργάνου μόλις τα προαπαιτούμενα εφαρμοστούν πλήρως.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό των υπηρεσιών του υπουργείου σε θέματα φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, η οποία θα επιβλέπει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, αλλά και την παρακολούθηση της προόδου και υποβοήθηση της σχετικής νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, για την έγκαιρη υλοποίηση των προβλέψεων του νέου Μνημονίου, η κίνηση αυτή δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο.

«Θα φάμε ξύλο. Οι θεσμοί θα μας υποδείξουν όλες τις περιπτώσεις στις οποίες βρισκόμαστε πίσω από το πρόγραμμα», ανέφερε χθες στο CNN Greece στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο ξενοδοχείο Hilton.

Κατά το ίδιο στέλεχος, στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων πέραν του ασφαλιστικού θα βρεθούν ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθώματα, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και οι περικοπές στους ΟΤΑ. Σημαντικό μέρος των συζητήσεων θα εστιασθεί και στο μακροοικονομικό σενάριο για το 2016, αλλά και στο που θα κλείσει η ύφεση το 2015.

Αλλά από τις συζητήσεις δεν λείπουν και τα απρόοπτα. Είναι χαρακτηριστικό πως με «πρωτοβουλία» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ακόμη και το ήδη συμπεφωνημένο με τους θεσμούς νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημόσιου θα υποστεί περιμετρικές αλλαγές, τις όποιες ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM βλέπουν με καχυποψία.

Θεσμοί και κυβέρνηση θα εργαστούν το επόμενο διήμερο για να διαμορφωθεί η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση έως τις 4 Νοεμβρίου, ώστε να εκταμιευτεί και η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Στη βάση αυτή, κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να «συγχωνευτούν» οι δύο δόσεις (2+1 δισ. ευρώ), στην περίπτωση που τα προαπαιτούμενα μέτρα του Σεπτεμβρίου υλοποιηθούν μαζί με τα αντίστοιχα του Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή θα ληφθεί στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ