ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eντατικοποιείται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

Eντατικοποιείται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό
EUROKINISSI/ΥΠΕΞ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε προετοιμασία της κοινής γνώμης στη χώρα του στόχευε η συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΙΑ.

Ο Ζάεφ ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, κάτι που του είχε καταστήσει σαφές κατά την επίσκεψή του στην FYROM, o Στόλτενμπεργκ.

Ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και εκτίμησε ότι στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στην Οχρίδα, στις 12 Απριλίου, θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν και συνάντηση του ίδιου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι ξεκάθαρο πως όλη η πίεση της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στην πλευρά των Σκοπίων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκινά από σήμερα Τρίτη περιοδεία στα Βαλκάνια. Οι σταθμοί του ταξιδιού περιλαμβάνουν το Βελιγράδι και το Κόσοβο, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επίσκεψή του στην Οχρίδα, την Πέμπτη, όπου θα συναντηθεί με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, στην τρίτη συνάντησή τους σε διάστημα περίπου ενός μήνα.

Ο κ. Κοτζιάς έχει εκφράσει τη βούληση του για επίλυση των διαφορών της χώρας μας με την πΓΔΜ στη βάση ενός έντιμου συμβιβασμού. Οι δύο ΥΠΕΞ θα συζητήσουν τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση και οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά σε μια λύση.

Η πλευρά των Σκοπίων συμφωνεί στη σύνθετη ονομασία, που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ωστόσο εκφράζει αντιρρήσεις στη χρήση της έναντι όλων (erga omnes), στο ζήτημα άμεσης αλλαγής του Συντάγματος, αλλά και στα θέματα ταυτότητας και γλώσσας.

Ο Ζάεφ στη συνέντευξή του παρουσίασε μια εναλλακτική για την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ ως «συνδεδεμένο μέλος», όπως είναι η Σουηδία, ωστόσο και αυτή η προσωρινή «λύση» θα χρειαστεί τη συναίνεση της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση –και πάλι- της αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ