ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκ του ασφαλούς προκλητικότητα της Τουρκίας θεωρεί η Αθήνα το περιστατικό στη Ρω

Εκ του ασφαλούς προκλητικότητα της Τουρκίας θεωρεί η Αθήνα το περιστατικό στη Ρω
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)φωτογραφία αρχείου

Στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά πετούσε το τουρκικό ελικόπτερο κοντά στην ακριτική Ρω, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που σημειώνουν πως το συμβάν δεν αξιολογείται ως μείζον, διότι δεν υπήρξε παράβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τουρκικό ελικόπτερο δεν παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ το περιστατικό έληξε καθώς η ελληνική πλευρά λειτούργησε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά.

Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από τη πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος.

Υπενθυμίζεται πως το νέο περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, μία μέρα μετά την υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από την νήσο Παναγιά των Οινουσσών ανήμερα το Πάσχα.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν νωρίτερα πως το ελικόπτερο πέταξε πολύ κοντά και περιμετρικά του νησιού, ενώ δεν υπήρξε οπτική επαφή με το ελικόπτερο, παρά μόνον ακούστηκε ο ήχος της πτήσης του.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε γύρω στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας, με την ελληνική στρατιωτική φρουρά να απαντά με τροχιοδεικτικά πυρά, με αποτέλεσμα το τουρκικό ελικόπτερο να απομακρυνθεί.

Άμεση ενημέρωση Τσίπρα και Καμμένου

«Εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής», λένε οι ίδιες πηγές, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ενημερώθηκε άμεσα για το περιστατικό και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Για το συμβάν ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ λίγο μετά το επεισόδιο συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την εκτίμηση της κατάστασης.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος συνομίλησε και με τον αξιωματικό στο φυλάκιο που βρίσκεται στη νήσο Ρω, τον οποίο και συνεχάρη για τα αντανακλαστικά που επέδειξε, καθώς και για την άμεση εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.

«Βολές» Κικίλια κατά ΥΠΕΘΑ για το επεισόδιο στη Ρω

«Από το πρωί όλα τα ΜΜΕ προβάλουν ένα επεισόδιο στη νήσο Ρω, που, κατά πληροφορίες τους, έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο βουλευτής και τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ