ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας το ζήτημα της αγοράς ακινήτων

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας το ζήτημα της αγοράς ακινήτων
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ένα πλαίσιο έξι βασικών προτάσεων που πιστεύει πως θα δώσει μια νέα πνοή στην αγορά ακινήτων, «μια αγορά την οποία θεωρούμε απολύτως καθοριστική για να συνεισφέρει στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τους επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργο Στασινό και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά.

«Το ζήτημα της αγοράς ακινήτων στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με παραπάνω από 2 χρόνια καθυστέρηση φαίνεται να καταρτίζει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα χωρίς, όμως, καμία διαβούλευση, χωρίς να κάνει καμία συζήτηση με τους φορείς της αγοράς. «Είναι ένα σχέδιο το οποίο κρατάει κρυφό, μυστικό. Το συζητά με τους θεσμούς, αλλά όχι με τους Έλληνες πολίτες» ανέφερε προσθέτοντας πως η ΝΔ έχει ένα συγκροτημένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο αναπτυξιακό σχέδιο, για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας.

«Σε καμία περίπτωση εμείς δεν δεσμευόμαστε από αναπτυξιακά σχέδια τα οποία συντάσσονται εν κρυπτώ και τα οποία ενδεχομένως να αποτυπώνουν και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν την οποία πρεσβεύουμε εμείς. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Πιστεύουμε στην ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων. Πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη μείωση της φορολογίας, στη στήριξη διαφορετικών κλάδων, όπως ο κλάδος των ακινήτων με στοχευμένες δράσεις. Δεν θέλουμε ένα μεγάλο κράτος-πατερούλη, που θα επιβάλλει εξοντωτικές εισφορές και φόρους για να μοιράζει επιδόματα εν είδει κοινωνικής πολιτικής. Και για εμάς η καλύτερη κοινωνική πολιτική, πάντα, είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Για αυτό και αναμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε και εμείς ποιο είναι αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Αλλά σε καμία περίπτωση ως ΝΔ δεν δεσμευόμαστε από αυτό» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "εξοικονομώ" δήλωσε πως η ΝΔ το ζητούσε εδώ και πάρα πολύ καιρό ως ένα επιτυχημένο μοντέλο συγχρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. «Η κυβέρνηση κατάφερε να το διαχειριστεί και αυτό έτσι όπως το διαχειρίστηκε. Προφανώς υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν και περισσότεροι πόροι για αντίστοιχα προγράμματα και μέσα από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία του πακέτου Γιούνκερ. Αυτό αφορά το κομμάτι της συγχρηματοδότησης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι επιμένει στο σκέλος της έκπτωσης φόρου, για πιστοποιημένες και καταγεγραμμένες εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων. «Προφανώς και δεν σκοπεύουμε να δώσουμε μια λευκή φορολογική απαλλαγή σε οποιαδήποτε εργασία ανακαίνισης γίνεται. Πρέπει να είναι κάτι καταγεγραμμένο, συγκεκριμένο και να καταλήγει τελικά σε ένα ακίνητο το οποίο θα είναι αναβαθμισμένο με ένα πολύ σημαντικό και βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγοντας τόνισε:

«Γνωρίζετε καλά ότι το στοκ των ακινήτων μας φθίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Και θα χρειαστούμε έξυπνα εργαλεία για να δώσουμε το κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν τη ρευστότητα και τη διάθεση να προβούν σε τέτοιες κινήσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με μια γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που εκ των πραγμάτων διευκολύνει τις επενδύσεις, αλλά και με νέους τρόπους αξιοποίησης ενδεχομένως της αγοράς ακινήτων, μέσα από εργαλεία τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε -όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ελεγχόμενες και φορολογημένες δράσεις που δεν αποβαίνουν εις βάρος των μακροχρόνιων μισθώσεων- πιστεύω ότι θα δώσουν μια νέα και διαφορετική τόνωση στην αγορά ακινήτων. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να επαναλάβουμε το μπουμ το οποίο οδήγησε σε ένα βαθμό και στη χρεοκοπία της χώρας. Λάθος από την άλλη να μην πιστεύουμε ότι η αγορά των ακινήτων δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ