ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oμιλία και επαφές Τσίπρα για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ΜμΕ

Oμιλία και επαφές Τσίπρα για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ΜμΕ
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί σήμερα, Δευτέρα 16 Απριλίου, στην εκδήλωση του EquiFund, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των 9 fund managers που στηρίζονται στο πλαίσιο του EquiFund και νέους επιχειρηματίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του JEREMIE και του EquiFund.

Στη συνέχεια, στις 18:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με θέμα: "Το όραμα της Ελλάδας για την Καινοτομία".

Τι είναι το EquiFund

Πρόκειται για μια επενδυτική πρωτοβουλία με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία το οποίο ξεκινάει άμεσα τη δραστηριοποίησή του.

Αυτό θα συμβεί σε μία εποχή κατά την οποία οι 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν "εκρηκτική" αύξηση της τάξεως του 29,4% το 2017 έναντι του 2016 αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους και υλοποιείται, σε μια εποχή που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, πρωτίστως οι καινοτόμες, είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και η ανεύρεση κεφαλαίων.

Το Ταμείο αυτό συγκροτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στη σύσταση νέων επιχειρήσεων, την υλοποίηση αξιόλογων επιχειρηματικών ιδεών και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο εναλλακτικής ανεύρεσης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και επιχειρηματικών ιδεών με έμφαση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κύριοι στόχοι είναι η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ενσωμάτωσής τους στην παραγωγική δραστηριότητα, η ενίσχυση της βιομηχανίας και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαθέτει στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στο Ταμείο συμμετέχει το EIF με 60 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με περίπου 40 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ. Ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν με πρόσθετους ίδιους πόρους. Έτσι τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις πλησιάζουν το 0,5 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ