ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονοι καυγάδες στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Έντονοι καυγάδες στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Σε … πεδίο μάχης μετατράπηκε για άλλη μια φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συζητούσε το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν ο Πάνος Καμμένος, ο φερόμενος ως μεσάζων Παπαδόπουλος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πώλησης πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Το κλίμα ήταν φορτισμένο από την έναρξη της συνεδρίασης και η άρνηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να κληθούν -πέραν του υπουργού Εθνικής Άμυνας- οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, έβαλε άναψε φωτιές και οδήγησε στην αποχώρηση ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και ΚΚΕ.

«Η κλήτευση Παπαδόπουλου δεν υπάγεται στην κοινή λογική, δεν είμαστε ούτε εξεταστική, ούτε προκαταρκτική», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας την έκρηξη βουλευτών της ΝΔ. Για «γελοιότητα, κωμωδία και αίσχος» μίλησε ο Μάκης Βορίδης και «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» ο Γιάννης Τραγάκης. Ιδιαίτερα οξύς υπήρξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που της καταλόγισε «σκληρές απόψεις ενός κοινοβουλευτικού αυταρχισμού».

Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί του εκρηκτικού κλίματος.

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι δυνατόν να κληθεί εδώ ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος που εσείς τον αποκαλείτε μεσάζοντα ήταν εκπρόσωπος ενός ξένου κράτους με πληρεξουσιότητα. Αμφισβητείτε εσείς εάν η πληρεξουσιότητα ήταν έγκυρη ή όχι. Αυτά τα διερευνά η Δικαιοσύνη. Εμείς εδώ δεν είμαστε εξεταστική επιτροπή για να τελειώνουμε μία και καλή. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει να εισφέρει επί των θεσμών τίποτα. Δεν είναι μάρτυρας σε εξεταστική, δεν είναι σε προκαταρκτική επιτροπή, δεν είναι τίποτα ο κ.Παπαδόπουλος.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πρόσωπα επί της αιτήσεως που θα καλέσετε. Θα καλέσετε όλους όσοι αναφέρονται στην αίτηση μας. Γι’ αυτό είναι δικαίωμα μειοψηφίας, για να μην είναι υπό την αίρεση σας, για να μην το κρίνετε εσείς, για να το ασκούμε εμείς.

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η επιτροπή θεσμών σε εξεταστική επιτροπή. Πάρτε την ευθύνη και ζητήστε εξεταστική επιτροπή όλα αυτά που λέτε είναι αυθαίρετα.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι αίτημα της πλειοψηφίας δεν μπορείτε να το αλλοιώνεται ή να το εγκρίνετε, ή θα το εφαρμόσετε όπως έχετε υποχρέωση ή παραβιάζετε ευθέως το δικαίωμα της μειοψηφίας πολύ απλά.

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θα θέσω σε ψηφοφορία εάν μπορούν να κλητευθούν και άλλα άτομα πέραν του υπουργού.

Π. ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ (ΣΥΡΙΖΑ): Εγώ διαφωνώ και στην κλήση Καμμένου.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος απείλησε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση εφόσον κληθεί μόνο ο κ. Καμμένος

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Από σας και από την πλειοψηφία λέγονται πράγματα τα οποία είναι θεσμικώς αδιανόητα τελείως. Εκπροσωπείτε σκληρές απόψεις ενός κοινοβουλευτικού αυταρχισμού. Αυτά που λέτε τώρα όταν θα τα αναζητήσει κάποιος μετά από χρόνια θα βρεθεί σε πάρα πολύ δυσάρεστη θέση.

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τα ξέρουμε αυτά

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ξέρετε τίποτα και αφήστε τα αυτά σε μένα. Δεν σας κάνω μάθημα, διατυπώνω την άποψη μου, απευθύνομαι στη Βουλή και στον ελληνικό λαό.

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή δεν μπορείτε να μιλάτε αλλού πρέπει εδώ για να το υποστούμε όλοι.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εσείς απαξιώνετε και χλευάζετε την λειτουργία του Κοινοβουλίου… Η μειοψηφία ζητά να ασκήσει το δικαίωμα της θέλουμε να κληθούν όσοι σας είπαμε, μπορείτε να αρνηθείτε όμως εάν δεν σεβαστείτε τον κανονισμό, το Σύνταγμα και το δικαίωμα της μειοψηφίας εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να συμπράξω σε κωμωδία ακρόασης του κ. Καμμένου χωρίς να περιλαμβάνεται η ακρόαση και των άλλων προσώπων… Είναι κατάντημα αυτό που κάνετε, η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατάντημα, για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για ένα κατάντημα.

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τα διαγγέλματα τελείωσαν κ. Βενιζέλο, φύγετε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μη μου λέτε εμένα φύγετε, είστε αγενής. Ποια είστε για να με απειλείτε εσείς;

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν σε απειλώ αφήστε το μπλαζέ ύφος σε μένα. Τελειώσαμε…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, δεν τελειώσαμε τώρα αρχίζουμε μην χλευάζετε τον ελληνικό λαό. Εάν πάτε να κάνετε αυτό το τέχνασμα, ότι καλούμε τον Καμμένο και όχι τους υπόλοιπους, αυτό συνιστά προσβολή του Συντάγματος και της Βουλής και θα αντιδράσω εγώ και ελπίζω όλη η μειοψηφία όπως πρέπει.

Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Κάνετε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, λυπάμαι πάρα πολύ, γεια σας. Δεν αντέχετε τη θέση της προέδρου. Δεν μπορείτε να παραβιάζεται τον Κανονισμό με αυτό τον τρόπο.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Ξεμπροστιαστήκατε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να καλέσετε τον κ. Καμμένο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι εδώ.

Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν πρόκειται να κάνω εξεταστική. Εάν θέλετε να φύγετε στο καλό. Δεν πρόκειται να εξευτελίσω την επιτροπή θεσμών. Κάντε ότι θέλετε. Εδώ φύγατε στην προανακριτική, εδώ είναι το πρόβλημα;

Μετά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ερώτημα της κ. Χριστοδουλοπούλου για το χρόνο κλήσης του Πάνου Καμμένου, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη που ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή.

Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Είδαμε συμπεριφορές αυταρχικές, αλαζονικές, χτυπήματα των χεριών στα έδρανα, απερίγραπτες καταστάσεις. Δηλαδή τι γίνεται υποχωρούμε στις απόψεις μας επειδή κάποιοι χτυπούν τα χέρια στο τραπέζι; Εγώ δεν έχω υποκύψει ποτέ ούτε σε νταηλίκια ούτε σε bullying, σας ζητώ να κάνουμε διακοπή διαφορετικά δεν μπορώ να συμμετάσχω στην ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ