ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ΚΟ ο Τσίπρας για μεταμνημονιακό τοπίο και εθνικά θέματα

Στην ΚΟ ο Τσίπρας για μεταμνημονιακό τοπίο και εθνικά θέματα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή θα συνεδριάσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στους βουλευτές και θα δώσει το στίγμα για το μεταμνημονιακό τοπίο της χώρας, το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στους θεσμούς και τις θεσμικές αλλαγές που επιδιώκει να προωθήσει, όπως είναι ο μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια απορρίπτοντας εκ νέου τα σενάρια περί παράτασης του προγράμματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, αμφισβήτησε το κυβερνητικό αφήγημα για καθαρή έξοδο λίγη ώρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας από το Καστελόριζο έστελνε το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία απαλλαγής από την επιτροπεία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να ενημερωθούν για τις επαφές που είχαν Τσακαλώτος – Χουλιαράκης κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και για την ουσία των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και τον τρόπο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον προσεχή Αύγουστο.

Το Σάββατο, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι αδρές γραμμές του σχεδίου ανάπτυξης παρουσιάστηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Πρόκειται για ένα κείμενο ειδικού σκοπού όπως εκείνο που παρουσίασαν Πορτογαλία και Ιρλανδία για την έξοδο τους από το πρόγραμμα, που εκφράζει την αντίληψη της κυβέρνησης για μια ολιστική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Το κείμενο θα παρουσιαστεί πρώτα στους θεσμούς και αν έχει την έγκρισή τους θα παρουσιαστεί και στη χώρα μας κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει προστριβές και δυσαρέσκεια στο ΣΥΡΙΖΑ. Την εσωκομματική δυσφορία απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα.

Εκτενής αναφορά πρόκειται να γίνει και στο νομοσχέδιο που προωθείται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο αναμένεται να έρθει προς δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας. Το θέμα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, που θα εξετάσει επίσης και τη συνολική στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Παράλληλα, στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το νομοσχέδιο για το άσυλο το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μελών της ομάδας των 53, με την κα Χριστοδουλοπούλου να επιμένει στην επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου με τις επιτροπές ασύλου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ