ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικές γκρίνιες και παραφωνίες προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου

Εσωκομματικές γκρίνιες και παραφωνίες προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναταραχή και παραφωνίες επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων του κόμματος, Πολιτική Γραμματεία και Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν στάθηκαν αρκετές ώστε να κατευνάσουν τις ανησυχίες στελεχών του κόμματος για διάφορα ζητήματα.

Αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Ενστάσεις διατυπώνουν δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά τη διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για τους Γιώργο Ουρσουζίδη, Γιάννη Σηφάκη, Δημήτρη Βέττα, Μάρκο Μπόλαρη, Γιώργο Δημαρά, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Παναγιώτα Βράντζα, Θεόδωρο Παραστατίδη, Γιώργο Ντζιμάνη και Ολυμπία Τελιγιορίδου. Οι εν λόγω βουλευτές έχουν συντάξει επιστολή προς τον πρωθυπουργό με αίτημα την απόσυρση της επίμαχης διάταξης,

Χθες, η κα Φωτίου κατά τη διευρυμένη εσωτερική διαδικασία ενημέρωσης βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε το σχετικό «μασαζ» και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην απόσυρσή της. Στο πλευρό της κι η κα Αχτσιόγλου, η οποία σε συνέντευξή της τόνισε πως νομικά, θα ήταν εντελώς παράλογη και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής, ενώ πολιτικά, πρόκειται για μία αυτονόητη προοδευτική επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι δέκα αντιδρώντες βουλευτές στην επιστολή τους προς το Μαξίμου επικαλούνται παλαιότερες διαβεβαιώσεις πως δε θα άνοιγε ο δρόμος της τεκνοθεσίας και συνεπώς ότι θα κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για ανακολουθία. «Φωτιές» όμως άναψε με τη σειρά του ο Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook, εξαπέλυσε δριμεία κριτική, προτρέποντας όσες και όσους διαφωνούν με το μέτρο να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα.

Γαλλικές φρεγάτες

Την ίδια ώρα «αλαλούμ» καταγράφεται με τη χρονομίσθωση ή μη των γαλλικών φρεγατών. Στο ΚΥΣΕΑ της Τρίτης το ζήτημα δεν συζητήθηκε ενώ οι πληροφορίες που διοχετεύονταν ήταν αντικρουόμενες κάτι που προκάλεσε την αντίδραση Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο Φώτης Κουβέλης είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα εξοπλιστεί με τις γαλλικές φρεγάτες πολλαπλών αποστολών FREMM την ώρα που η γαλλίδα υπουργός δήλωνε άγνοια για το ζήτημα.

Σήμερα το πρωί, στις 9:30, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα και να ενημερώσει για τα ζητήματα που απασχόλησαν το ΚΥΣΕΑ.

Αιχμές Βίτσα για την αστυνομία στη Μυτιλήνη

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, το γεγονός πως η αστυνομία συνέλαβε στη Μυτιλήνη 120 πρόσφυγες την ώρα που αυτοί που δημιούργησαν τα επεισόδια παραμένουν ελεύθεροι, καλώντας τις αστυνομικές αρχές έστω και εκ των υστέρων να προβούν σε προσαγωγές ατόμων κάνοντας χρήση του οπτικοακουστικού υλικού που έχουν στη διάθεσή τους. Παρότι ο κ. Βίτσας δεν «καρφώνει» ευθέως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, διατυπώνει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της αστυνομίας, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο κ. Τόσκας.

Αμηχανία για συντάξεις, αφορολόγητο και ΔΕΗ

Τριβές προκαλεί το σχέδιο νόμου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις με ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Φίλης διατύπωσε ενστάσεις λέγοντας πως «δεν μπορείς να μιλάς για καθαρή έξοδο όταν περικόπτεις 18% τις συντάξεις. Το σημερινό υπερπλεόνασμα φέρνει μικρότερη ανάπτυξη», ενώ βουλευτές ρωτούσαν αν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις μειώσεις στις συντάξεις μετά το πλεόνασμα άνω του 4%.

Χθες, η κα Βάκη, σε συνέντευξή της, είπε πως η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευτεί τα υφεσιακά μέτρα όπως την περικοπή των συντάξεων από το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου τονίζοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δίκιο που έθεσαν το θέμα αυτό στην Κ.Ο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ