ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πολεμικό κλίμα» στη Βουλή όπου ψηφίζεται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

«Πολεμικό κλίμα» στη Βουλή όπου ψηφίζεται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την για ψεύδη και δημαγωγία. Την ίδια παραμένουν ανοιχτά παραμένουν τα εσωκομματικά μέτωπα, αφού η απόπειρα του Γιώργου Σταθάκη να καθησυχάσει τους «αντιρρησίες» βουλευτές, δεν έκαμψε τις ενστάσεις τους και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα πράξουν στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΔΗΣΥ. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξάγεται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας όσο και εκτός, με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να ρίχνουν λιγνίτη μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Ήσασταν ψεύτες και λαϊκιστές τότε, αδίστακτοι τώρα, αδιόρθωτοι και ανεπαρκείς πάντα», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο πρόεδρος της ΝΔ, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε ως αντιπολίτευση εθνικό έγκλημα το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, καλούσε το λαό σε εξέγερση και απειλούσε με δημοψηφίσματα.

«Ο κ. Καμμένος ρωτούσε ρητορικά "ποιος θα μείνει έξω από την φυλακή όταν αποφασίσει η Δικαιοσύνη για εκείνους που αποφάσισαν για την ΔΕΗ" και σήμερα εκποιείτε μονάδες της ΔΕΗ και μάλιστα τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές και το κάνετε χωρίς δανειακά βάρη και αφού προηγουμένως καταδικάσατε σε υπολειτουργία κατά 40% την πιο σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Μεγαλόπολη. Το κάνετε για να ευνοηθεί ο ιδιότητης που θα αγοράσει τις λιγνιτικές μονάδες στην Μεγαλόπολη. Ταυτόχρονα φορτώνετε στην ΔΕΗ τα δάνεια και υπερβάλον προσωπικό. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε.

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και πρόσθεσε ότι επιχειρεί τον ακρωτηριασμό της ΔΕΗ προκειμένου να κλείσει άρον άρον η δ’ αξιολόγηση.

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος επανέλαβε πως η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ. Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε πως αυτό που πωλείται σήμερα είναι το 9% του παραγωγικού δυναμικού και πως η χώρα συμβαδίζει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε Φλώρινα, Κοζάνη και Αρκαδία, όπου βρίσκονται οι μονάδες, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί. «Δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις γιατί περιελήφθηκε και η Μεγαλόπολη», τόνισε ο Γιώργος Παπαηλιού από την Αρκαδία, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι κ.κ. Θέμης Μουμουλίδης από Κοζάνη, Κώστας Σέλτσας από Φλώρινα ζήτησαν αναπτυξιακά ισοδύναμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ