ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τον Γιούνκερ, το Eurogroup

Μετά τον Γιούνκερ, το Eurogroup
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια ημέρα μετά την επίσκεψη Γιούνκερ και το ηχηρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που έστειλε τόσο κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με την ομιλία του στη Βουλή, το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται στη Σόφια και στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το ελληνικής ιδιοκτησίας ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης.

Πέρα από αυτό, στο επίκεντρο της συζήτησης τα τεθούν τα προαπαιτούμενα καθώς φαίνεται πως καταγράφονται καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο έχουν υλοποιηθεί μόνο τα 12 από τα 88.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Σε σχέση με το χρέος και μετά τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον αλλά και τη θέση της Γερμανίας ότι θα «χρειαστούν εβδομάδες για να υπάρξουν αποφάσεις», στο Eurogroup της Σόφιας δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Το ορόσημο της 21ης Ιουνίου για την διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων παραμένει και η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί και οι απαραίτητες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Παρερμηνεία της συνέντευξης Τσακαλώτου

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στους Financial Times, σύμφωνα με τις οποίες «οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο».

Για ορισμένες «πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες» των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους Financial Times», έκαναν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τόνιζαν πηγές του ΥΠΟΙΚ, «είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο, και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη"».
«Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

«Έκρηξη» Τσίπρα

Ποιος είδε τον Τσίπρα χθες και δεν τον φοβήθηκε… Ένα λάθος ή μάλλον μια άστοχη απόδοση των λεγόμενων του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον μεταφραστή την ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλούσε για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας με τη λήξη του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, εξόργισε τον πρωθυπουργό.

Ο μεταφραστής μίλησε για «σαφή» έξοδο ενώ ο κ. Γιούνκερ είπε τη λέξη «claire», που σημαίνει καθαρή. Ο πρωθυπουργός καθώς είναι ετοιμόλογος έκανε κατά τη συνέντευξη Τύπου τη διόρθωση η οποία ήταν απαραίτητη σε ένα βαθμό, αφού ο Γιούνκερ εξ αρχής προσεκλήθη για αυτές ακριβώς τις λέξεις και την ξεκάθαρη διατύπωση περί καθαρής εξόδου. Aφού αναχώρησε ο Γιούνκερ από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός οργισμένος τα έβαλε με τους συνεργάτες του αφού αυτή ακριβώς τη λέξη περίμεναν όλοι να ακούσουν και αυτή μεταφράστηκε λάθος!

Στη συνέχεια τα τηλέφωνα «άναψαν» ώστε να διασφαλιστεί πως κανένας ανταποκριτής ή δημοσιογράφος δεν μεταδίδει τη λάθος απόδοση.

Φέρεται πως οι φωνές του πρωθυπουργού ακούστηκαν μέχρι το Υπουργείο Εξωτερικών, κυριολεκτικά και μεταφορικά…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ