ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμασία της τριμερούς στη Λευκωσία από τον Κοτζιά

Προετοιμασία της τριμερούς στη Λευκωσία από τον Κοτζιά
MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στην Κύπρο θα μεταβεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις αλλά και ζητήματα που αφορούν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή.

Στην ατζέντα θα βρεθούν επίσης οι τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει από κοινού Ελλάδα και Κύπρος.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η τριμερής της Λευκωσίας αποτελεί συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην ατζέντα πρόκειται να τεθούν ενεργειακά ζητήματα που όπως έχει επισημανθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτελούν σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής συνεργασίας των τριών χωρών, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεών τους.

Ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, η πιθανή εξεύρεση νέων κοιτασμάτων τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών. Η εδραίωση μιας στενής συνεργασίας σε αυτό το ζήτημα μπορεί να τις θωρακίσει έναντι των επιδιώξεων της Τουρκίας να προχωρήσει σε άντληση φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ποια οικόπεδα αμφισβητούν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ

Μάλιστα, ο αγωγός East Med προωθείται και ενθαρρύνεται από την ΕΕ ως «εξαιρετικά ανταγωνιστικός», ενώ τόσο η Ένωση όσο και η ΗΠΑ πιστεύουν πως η κατασκευή του East Med θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου – Ισραήλ θα είναι επίσης ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην τριμερή συνάντηση κορυφής. Τα έργα για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο πλαίσιο του EuroAsia Interconnector αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019.

Επίσης, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η αμυντική συνεργασία, η συνεργασία για το περιβάλλον, την ψηφιακή τεχνολογία, την οικονομία, την επιστήμη, την έρευνα, την τεχνολογία, των τηλεπικοινωνιών, της διαστημικής τεχνολογίας και της διασποράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ