ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί το Μαξίμου προωθεί την κατάτμηση της Β’Αθήνας

Γιατί το Μαξίμου προωθεί την κατάτμηση της Β’Αθήνας
EUROKINISSI

Με την επαναφορά και προώθηση της κατάτμησης της εκλογικής περιφέρειας της Β’Αθήνας απαντά στο αίτημα της Φώφης Γεννηματά για πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση, σε μια απόπειρα άσκησης πίεσης προς το ΚΙΝΑΛ αλλά και ταυτόχρονης δημιουργίας μιας ατζέντας φιλικής προς την κεντροαριστερά που θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο ευρύτερων συναινέσεων επί πολλών θεμάτων.

Διαχρονικά όλα τα κόμματα που είχαν την διακυβέρνηση «έπαιξαν» με την ιδέα ενώ και η ίδια η κα Γεννηματά είχε προτείνει το 2016 την κατάτμηση της περιφέρειας στη διάρκεια της συζήτησης για την απλή αναλογική, επικαλούμενη μεγαλύτερη διαφάνεια και διασφάλιση ίσων όρων για την εκλογή των υποψηφίων. Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό η κυβέρνηση το επαναφέρει, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η δίκαιη μεταχείριση των υποψηφίων έναντι των σελέμπριτι, των γνώριμων πολιτικών προσώπων με ειδικές σχέσεις με τα ΜΜΕ και των απογόνων γνωστών πολιτικών.

Αν και η κα Γεννηματά δεν έχει πάρει ακόμη θέση στο ζήτημα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίζεται να τοποθετεί το σχετικό διάλογο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, κανείς δεν αρνείται πως η συζήτηση - με πρωτοβουλία της κυβέρνησης – έχει ήδη ξεκινήσει για το τι σημαίνει το «σπάσιμο» της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας και τι συνέπειες θα έχει τόσο για τους υποψηφίους όσο και το πολιτικό σύστημα.

Τα σενάρια

Το επικρατέστερο σενάριο που πρόκειται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό προβλέπει οι 44 βουλευτές που εκλέγονται σήμερα στην Β’ Αθηνών να κατανεμηθούν σε τρείς τομείς: Βόρειος Τομέας: 15 έδρες. Δήμοι: Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Δυτικός Τομέας: 11 έδρες. Δήμοι: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

Νότιος Τομέας: 18 έδρες. Δήμοι: Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

«Σπάει» σε τρεις εκλογικές περιφέρειες η Β’ Αθηνών«Σπάει» σε τρεις εκλογικές περιφέρειες η Β’ Αθηνών

Προϋποθέσεις

Το σπάσιμο της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθήνας για να περάσει από τη Βουλή απαιτεί την θετική ψήφο 200 βουλευτών για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, δηλαδή από τα 2/3 του σώματος. Για αυτό το λόγο οι συναίνεση είναι βασική προϋπόθεση και το Κίνημα Αλλαγής θα υποχρεωθεί να πάρει θέση και μάλιστα σύντομα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, να συμπληρώνεται από πρόταση για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας.

Στην περίπτωση που η επιδιωκόμενη συναίνεση δεν καρποφορήσει, τότε τόσο η κατάτμηση όσο και η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα ισχύσουν από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση και όχι άμεσα.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο κ. Βορίδης τάχθηκε χθες υπέρ της κατάτμησης της Β’ Αθήνας υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχει μία διοικητική λογική, χωρίς να υπάρξει «μαγείρεμα», με διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, αυτοδιοικητικές ενότητες και δήμους που δεν εμπίπτουν στα όρια της μιας ή της άλλης».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος τάχθηκε επίσης υπέρ ενώ ο κ. Λεβέντης εμφανίστηκε αντίθετος λέγοντας πως πρόκειται για «προεκλογικό τερτίπι του ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ