ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζονται οι αντιδράδεις εντός ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Συνεχίζονται οι αντιδράδεις εντός ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παρά το γεγονός ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια προκαλεί εντάσεις και διαφοροποιήσεις σε όλα τα κόμματα, το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου δεν φαίνεται να κινδυνεύει με καταψήφιση.

Ωστόσο, ένα έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιρρησίες, προερχόμενοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, εμμένουν στη διαφωνίας τους. Από τους περίπου δέκα βουλευτές που είχαν βγει στο αντάρτικο, ορισμένοι όπως ο Δημήτρης Βέττας, έχουν άρει τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, μια ομάδα 5-7 βουλευτών που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ομάδας των «53+» δεν δείχνει να κάνει πίσω. Πρόκειται για τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη που χθες απάντησε στις αιχμές Καραγιαννίδη περί συντηρητισμού, Γεωργία Γεννιά, Μάρκο Μπόλαρη, Γιώργο Ουρσουζίδη, Θεόδωρο Παραστατίδη και Ηλία Κωστοπαναγιώτου.

Η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου στέλνοντας μήνυμα στους διαφωνούντες είπε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε αποκλεισμό και διάκριση και επεσήμανε πως η γνώση σπάει τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και την ομοφοβία. «Η συγκρότηση του φύλου ενός παιδιού δεν εξαρτάται από σεξουαλικό προσανατολισμό των γονιών, είναι λάθος αυτό», είπε. Στη ΝΔ η επίσημη θέση είναι «όχι», ωστόσο, αρκετοί βουλευτές θέλουν να στηρίξουν το επίμαχο άρθρο και το πιθανότερο είναι πως οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς να τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Την ίδια ώρα στο κυβερνών κόμμα κατατίθενται και άλλες πιο προοδευτικές -κατά ορισμένους- απόψεις, όπως αυτή του Τάσου Κουράκη που ζήτησε το επόμενο διάστημα να εγγραφεί στο αστικό δίκαιο το δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Εκτός από τη Ντόρα Μπακογιάννη που έχει ταχθεί υπέρ της ρύθμισης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως και οι κ.κ. Φορτσάκης και Κεραμέως συμφωνούν με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Οι βελτιώσεις που ζητούσε η ΔΗΣΥ και ικανοποίησε η Θεανώ Φωτίου, ήρε τις επιφυλάξεις του κόμματος. Ο εμφύλιος παρ’ όλα αυτά μαίνεται, καθώς Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωσταντόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα ψηφίσουν. «Ναι» είπε από την περασμένη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το Ποτάμι θα στηρίξει το επίμαχο άρθρο. Στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Κόντρα στην επίσημη θέση των ΑΝΕΛ για «όχι» θα πάει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως «ναι» θα πει και ο Κώστας Ζουράρις.

Επιφυλάξεις διατυπώνει το ΚΚΕ, καταψηφίζουν Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ