ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκότσης: Η ελληνική οικονομία θα βρίσκει εμπόδια και μετά τον Αύγουστο

Γκότσης: Η ελληνική οικονομία θα βρίσκει εμπόδια και μετά τον Αύγουστο

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, σημειώνοντας ωστόσο, πως το ερώτημα αν η έξοδος θα είναι καθαρή, δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Εκτίμησε δε, πως στις 18 Αυγούστου δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί η χώρα μας να ασκήσει ελεύθερα μια αυτόνομη οικονομική πολιτική, κάνοντας λόγο για «εμπόδια που θα βρίσκουμε μπροστά μας».

Ο κ. Γκότσης ενημερώνοντας επί των ετήσιων εκθέσεων των ετών 2016-2017 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έδωσε έμφαση στην αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς αποτελεί μια νέα πηγή άντλησης κεφαλαίων. Ανέφερε μάλιστα ότι το 2010 είχαμε 10 εκδόσεις ομολόγων επιχειρήσεων ύψους 876 εκατ. ευρώ περίπου με μέσο όρο υπερκάλυψης των στόχων πάνω 2,5 φορές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διαπραγμάτευση της εταιρείας Folli-Follie με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ασκεί έντονη κριτική στα μέλη της Επιτροπής γιατί -όπως είπε- εμφανίζονται «επαναπαυμένα» και «δεν έχουν πιάσει το θέμα γερά» με συνέπεια να υποστεί «βλάβη και πλήγμα η κεφαλαιαγορά». Σε ό,τι αφορά στην ουσία της υπόθεσης, ανέφερε πως έγιναν ενέργειες για την προστασία της αγοράς και του επενδυτικού κοινού, ενώ –όπως αποκάλυψε- η εταιρεία δεν ζήτησε αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο. Αναλόγως μάλιστα τα πορίσματα που θα εκδοθούν από τους ελέγχους που γίνονται για το «σορτάρισμα» της μετοχής από το αμερικανικό fund δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «ο πέλεκυς να είναι βαρύς».

Στην παρέμβασή του επεσήμανε ακόμη, την ανάγκη ενίσχυσης της Επιτροπής με ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής και των ελέγχων ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ