ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Κενή περιεχομένου οποιαδήποτε συζήτηση χωρίς erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση

Μαξίμου: Κενή περιεχομένου οποιαδήποτε συζήτηση χωρίς erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Φρένο» στην ονοματολογία και τις διαρροές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό επιχειρεί να βάλει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, που σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία και ένταξη της πΓΔΜ σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, η ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζει «κενή περιεχομένου» τη συζήτησε για οποιαδήποτε όνομα της γειτονικής χώρας, αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Ολόκληρο το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί».

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ).

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ