ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων

Τσίπρας: Δύσκολη αλλά αναγκαία η διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δύσκολη αλλά αναγκαία χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε και συνεχίζεται να χειρίζεται την υπόθεση αυτή με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης. Στην εφ’ όλης της ύλης του ομιλία στο ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, μίλησε για την οικονομία και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και έστειλε σαφές μήνυμα στους εταίρους για το ελληνικό χρέος.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης είναι που «διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και ενισχύει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δίνη παράλληλων κρίσεων».

«Όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ιταλία αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Καταφέρνουμε να αλλάξουμε αποφασιστικά την εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη».

«Η πολιτική κρίση στην Ιταλία επηρεάζει βαθιά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών. Η θετική κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της ευρωζώνης. Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε στη καλύτερη δυνατή συμφωνία, προς το συμφέρον όλων» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρας.

Υπογράμμισε δε, ότι η χώρα μας από παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης. «Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Αυτό αποδεικνύει η εντυπωσιακή μας πορεία για την οριστική έξοδο μας από τα μνημόνια».

«Η οικονομία μας όχι μόνο άντεξε αλλά ανακάμπτει δυναμικά…»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Όπως είπε, ότι το σημερινό συνέδριο του ΣΕΒ είναι «το τελευταίο που διεξάγεται υπό τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλε η πολυετής κρίση και το καθεστώς των μνημονίων».

Πρόσθεσε δε, ότι το συνέδριο αυτό είναι και το πρώτο που «συμπίπτει με την οριστική μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα» και σε μια «νέα μέρα για τη χώρα και τις δημιουργικές της δυνάμεις».

«Η χώρα μας, η κοινωνία μας, η οικονομία μας όχι μόνο άντεξε στα δύσκολα. Αλλά σήμερα ανακάμπτει δυναμικά» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Σήμερα είμαστε εδώ να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της επιστροφής μας στο οικονομικό γίγνεσθαι, να διορθώσουμε τις αδικίες της κρίσης και να οικοδομήσουμε το μέλλον που δικαιούμαστε στη βάση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα «έχοντας υλοποιήσει ένα δραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το εύρος του οικονομικού συστήματος».

«Δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει» είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι θεσμοί και ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν σήμερα απερίφραστα αυτή την προσπάθεια.

«Τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και το διαβατήριο μας για την έξοδο της χώρας στις αγορές με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε: «Τα στοιχεία της Eurostat, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, επαληθεύουν πια, κάθε χρόνο, τις δικές μας προβλέψεις».

«Ετοιμοι για το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων της 4ης αξιολόγησης»

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. «Προβλέπονται δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν των στόχων που θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε για διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Θα τα αξιοποιήσουμε και αυτά με υπευθυνότητα και σχέδιο, αποσκοπώντας ταυτόχρονα σε δύο στόχους: στη μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην αύξηση της απασχόλησης».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το κλείσιμο όλων των τελευταίων εκκρεμοτήτων της 4ης αξιολόγησης.

Για το χρέος

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για την τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός είπε πως η χώρα μας διεκδικεί μια λύση βιώσιμη στον χρόνο και που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας.

Διεμήνυσε δε, ότι «τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση που όλοι περιμένουν να ακούσουν».

Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει «η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης».

«Όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε δηλώσεις μελών της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. «Και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία περί αυτού» είπε ο πρωθυπουργός, και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον κύκλο της κρίσης, είναι η πολιτική σταθερότητα… Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαρκή εκλογολογία που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ