ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Θέμα ημερών να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες στο Σκοπιανό

Κοτζιάς: Θέμα ημερών να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες στο Σκοπιανό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Νίκος Κοτζιάς, που ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει διπλωματικό ναυάγιο και πως είναι «θέμα ημερών να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες».

«Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, που πιστεύω πως θα είναι μέσα στις επόμενες ημέρες, χρειάζεται υπομονή» είπε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «δεν θα μιλήσει για το όνομα» αλλά αποκάλυψε ότι από τις πέντε προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, παραμένουν στο διαπραγματευτικό «τραπέζι» τα ονόματα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία».

Όπως είπε, «αδόξως» τον κατηγορούν όσοι θα έδιναν ολόκληρο το όνομα «Μακεδονία».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης.

Εξαπέλυσε δε, «πυρά» κατά της αντιπολίτευσης και κάλεσε τη ΝΔ αν έχει τα «κότσια» ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει, τονίζοντας ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα «θα κατατεθούν στη Βουλή».

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ