ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τακτοποίηση αυθαιρέτων και πληρωμή υπερωριών από το Πράσινο Ταμείο ανακοίνωσε ο Σταθάκης

Τακτοποίηση αυθαιρέτων και πληρωμή υπερωριών από το Πράσινο Ταμείο ανακοίνωσε ο Σταθάκης
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διεύρυνση των περιπτώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, κατ’ εξαίρεση, προβλέπει μεταξύ άλλων υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας. 

Σύμφωνα με την τροπολογία που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις του ν.4495/2017 που αναφέρονται σε πολεοδομικής φύσης θέματα.

Μεταξύ άλλων, διευρύνονται οι περιπτώσεις τακτοποίησης, κατ’ εξαίρεση, αυθαίρετων και επεκτείνεται και για εκείνες τις περιπτώσεις για τις οποίες οι εκθέσεις αυτοψίας έχουν συνταχθεί μετά τις 27-7-2011. Περαιτέρω, όπως αναφέρεται, προβλέπεται ότι, οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών οφείλουν, μέχρι 31-12-2018, να προβούν σε κατεδάφιση αυτών μετά την έκδοση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών. Στην περίπτωση αυτή μετά την ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης και τη διενέργεια αυτοψίας, εφαρμόζεται η διαδικασία διαγραφής ανείσπρακτων βεβαιωθέντων προστίμων και αναστολή όλων των αναγκαίων μέτρων εκτέλεσης των ποινικών διώξεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, κατατέθηκε υπουργική τροπολογία που αφορά στη διάθεση χρηματικού ποσού από το Πράσινο Ταμείο για την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών, χωρίς ωστόσο, να αναφέρεται το ανώνατο όριο για τα χορηγούμενα ποσά.

Ειδικότερα, προβλέπεται η απόδοση χρηματικού ποσού, προερχόμενου από τον ετήσιο προϋπολογισμό του «Πράσινου Ταμείου», ως δημόσιο έσοδο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα ειδικά προγράμματα δασοπροστασίας, έργα, εργασίες, δραστηριότητες και ερευνητικά προγράμματα που εξυπηρετούν τους σκοπούς του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, με σκοπό την αποκλειστική διάθεση του σε υπερωρίες και διανυκτερεύσεις υπαλλήλων και για τις λειτουργικές δαπάνες των προγραμμάτων πρόληψης λαθροϋλοτομίας.

Διαβάσετε τις δύο τροπολογίες:

Τροπολογία νο. 1

Τροπολογία νο. 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ